Moeders mooiste

Profielfoto van babohj
babohj

Specht in bad.

Ondank de naam is de grote bonte eigenlijk niet echt groot, gemiddeld 24 cm en zelfs met de fraaie kleuren is de grote bonte specht vaak erg lastig te vinden, hij weet zich vaak prima te verstoppen in de toppen van de bomen. Alleen het geluid verraadt hem, het meest bekend is deze specht namelijk door zijn geroffel op liefst oude holle bomen. Het geluid klinkt zeer ver en is bedoeld om aan soortgenoten te laten weten dat een bepaalde plek bezet is.
Spechten behoren tot de oudst bekende vogels, al in de ijstijd leefden ze in Europa. Het verschil tussen man en pop is te zien aan de achterkant van de kop. Alleen de volwassen mannetjes hebben daar een rood "petje", poppen en jongen missen dit.
Het menu van de grote bonte specht is zeer gevarieerd. Hij eet insecten, larven van verschillende keversoorten, fruit, noten, vogeleieren, jonge vogeltjes en zelfs muizen. De insecten zoekt hij tussen de schors, door er op te tikken en te peuteren weet hij de vaak goed verscholen larven te vinden en zo zelfs in de winter zijn kostje bij elkaar te scharrelen.Spechten gebruiken elk nest slechts één seizoen, waarmee het fabeltje dat de halsbandparkiet een nesthol-concurrent zou zijn, meteen de wereld uit kan.
Ze hakken eerst een stuk tunnel horizontaal maar gaan dan met een haakse bocht naar beneden. Het nest is meestal rond de 25 cm diep en van binnen verbazend glad afgewerkt. Alleen op de bodem laten ze wat houtsnippers liggen waar de pop de eieren in legt. Een legsel kan bestaan uit wel 7 eieren. De vogels bebroeden deze om beurten en na 15 dagen komen ze uit. De jongen kruipen al heel snel naar de nestopening om zo als eerste gevoerd te worden. Mogelijk vanwege het zeer hoge gehalte aan dierlijk voedsel groeien de jongen erg snel en ze vliegen uit als ze krap 3 weken oud zijn.

  • 0x
  • 452
  • grote bonte Specht.
  • Dendrocopos major.
  • Vogels
  • Bos

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van joanne
joanne

Heel mooi en inderdaad laten ze zich niet makkelijk fotograferen. Ik heb het genoegen gehad om het jong te kunnen vastleggen die kwam even kijken maar die had wel een rode pet.Mooi verhaal bij de foto.

Fijne pinksterdagen.

Profielfoto van janjoost
janjoost
Gaaf Helga, .. Wat een info ... Geweldig mooi.
Profielfoto van SjanivanOphemert
SjanivanOphemert

Wat gaaf Helga, ik heb ook een waterbak in mijn campimgtuintje, mar deze heb nog nooit gehad.

fijn weekend

vr.groet sjani

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's