VAKANTIEBERICHT, 06; Afgelopen weken een vakantietrip -via Denemarken naar Zweden- met de caravan op reis langs verschillende campings. Verslag van; de 'opmerkelijke' natuur, gebieden- én de beleving met bijbehorende indrukken.
De weersverandering zijn te merken -harde wind en af en toe regenbuien- tijdens het inpakken en reis klaarmaken. Wel zie en hoor ik nog net de grote stern die over het campingterrein ook zijn laatste rondje vliegt. Als ik langzaam voorbij de oude kleine kerk rij, zie ik twee gierzwaluwen om de klokkentoren vliegen. Nog aanwezig, in NL zijn de meeste gierzwaluwen begin augustus allang vertrokken. Sta nog even stil -kijk omhoog- en zie er ook nog eentje het klokkengalmgat invliegen.
Dan rij ik aan. Op weg, van Scandinavië naar Nederland. Alweer de laatste camping, dezelfde als op de heen reis in Denemarken. Het weer omgeslagen, koeler met veel wind. De Øresundbrug (Deens: Øresundsbroen, Zweeds: Öresundsbron, gemeenschappelijke naam: Øresundsbron is een oeververbinding tussen Denemarken en Zweden) langzaam overgereden.
De dag erop rustig aan; wat rond ge(s)lopen met vogelkijker. De meerkoeten op het meer dobberen in grote groep bij elkaar in de luwe beschutte delen op het meer. Door de harde wind bijeen geblazen. Zo zijn de verschillende vogels per soort verdeelt over het meer. Dan kom ik bij een klein gemengd loofbosje met; ratelpopulier, grauwe wilg, sleedoorn en berk, hoor ik zachte vogelroepjes.
Ontdek ik dat de vogelgeluiden uit een berkenboom komen. Afgaand op het geluid, denk ik -het eerste aan- barmsijs. Pak mijn vogelkijker erbij, zie enkele vogels hangen en pikken in de berkenkatjes. Zie een regen van langzaam neerdwarrelende berkenzaden, die als er een vlagje wind opsteekt meegenomen worden. Zie een vinkachtige vogel. Verenkleed, vrij grijs beige/bruine vogel, de snavel is zeer kort, driehoekig. Een staart diep gevorkt. Wanneer ze onderste boven hangen -aan de berkenzaden ’pillen’- kan ik een duidelijk lichte vleugelstreep waarnemen. Dat wordt even puzzelen, in de vogelveldgids. Dan valt het ‘Deense kroontje’ dat ik met een : Grote barmsijs, vrouw 1e winter te maken heb. De vogels die ik zag waren grauw bruin/grijzig van kleur. Niet strak in het verenpak. Dacht eerst aan de Frater maar na raadplegen van de vogelgids Vogels van Europa dé Lars Jonsson mijn determinatie gebaseerd. Of is het toch…., het blijft vogelen. Ook de barmsijzen vormen nu al groepjes en zijn op trek. Het lijkt erop dat de herfst nu al zijn intrede doet.
Grote barmsijs; komt elke winter op bezoek bij zijn kleinere neefje, de kleine barmsijs, om de Scandinavische winter te ontvluchten en te overwinteren in Nederland. In groepjes kan je ze dan vinden in berken en elzen, hangend aan dunne twijgjes om van de zaden te eten. Het valt niet om mee om deze actieve vogeltjes goed in de kijker te krijgen, maar als het lukt zie je gelijk het mooi rood gekleurde voorhoofd en het kleine gele snaveltje. (bron; vogelgids, vogelbescherming site)
Op de terugweg van de Scandinavië trip -als we over de snelweg rijden- zien we verschillende rode wouwen over en langs vliegen. Prachtige vogels oppervlakkige kenmerken; Grote roofvogel met sierlijke langzame ‘lome’vlucht, steenrood. Grijze kop met zwart/licht grijze vleugels. Gemakkelijk herkenbaar aan -de diep ingeknipte V in- de staart.
Lees meer
Reacties (1)