Begin tweede week van mei 2015. Wanneer ik het tuinterras op stap vliegen gelijktijdig de eerste twee Gierzwaluwen (paartje?) van dit jaar, luid gierend over. Gelijk volgt er een tweede rondje en daarna zie ik het paartje bij de buren onder de 'rand' van het pannendak vliegen. Vorig jaar om hetzelfde tijdstip -exact deze plaats- hebben ze toen ook gebroed. Gelijk denk ik bij mezelf -gelukkig dat ze gearriveerd zijn- ze hebben de lange vliegreis vanuit Afrika er weer goed van af gebracht. Aanstaande zomer -een broedseizoen lang- weer volop zwaluwen kijkplezier.
Vijf weken later; -prachtig zomerweer- zit ik op het tuinterras. Kijk naar de lichtblauwe lucht met tal van schaapjeswolken –dan zie ik de Huiszwaluw (Delichon urbicum), boven mij achtertuin- zie ze regelmatig bij de achterburen onder het dakoverstek vliegen. Dit broedseizoen -voor het eerst- hebben twee paartjes 'melkstaartjes' gekozen om hier hun kleinesten tegen de muur en elkaar te bouwen. Huiszwaluwen broeden graag tegen een huis of in een huiszwaluwtil -bij elkaar- het zijn ook kolonievogels. Nu zie ik ze beiden regelmatig al 'brabbelend' -met een snelle sierlijke bochtentechniek- onder de dakrand naar hun nest in aanbouw vliegen. Zij hebben het onder die dakoverstek naar hun zin, en ik ook -met m'n vogelkijker in de hand- op het tuinterras!
Dan kijk ik uit naar de veel sneller vliegende -sikkelvormige silhouetten- van de gierzwaluwen. Zie meerde vogels scherend -'gierend' vliegend bij elkaar- langs het zwerk. Wat een snelheid kunnen die -tijdens het 'zeilend' vliegen- ontwikkelen. Hun bochtentechniek is nog beter -schat ik in- dan de Huiszwaluw. Maar ja, -zal ook wel kunnen- logisch gezien, naar het groot aantal vlieguren dat een gierzwaluw maakt. Zie nu dat ze afwijken van hun normale vliegroute en koers zetten richting hun nestverblijf van 2014. Met bijna dezelfde vliegsnelheid naderen ze de in vliegopleiding. Slaan nog net op tijd hun vleugels uit -trekken dan hun lange wieken in- en vouwen deze samen op hun rug. De slagschaduw die zich op de muur aftekent, valt nu samen met de zwaluw die zich door de 'krappe' nestopening wringt.
Op dit moment zijn de meeste Gierzwaluwen nog aan het broeden. Maar binnenkort zijn ze druk met het verzorgen van het jongbroed. Maar met veel geluk zou je het uitvliegen van de juveniele vogels mee kunnen maken. Mits je jonge Gierzwaluwen herkent! Je hebt namelijk maar een kans, als ze uitvliegen. Ze kiezen er namelijk voor om zich zo uit de uitvlieg opening van het nestverblijf 'te laten vallen' zo het luchtruim in. Voorlopig zetten ze dan lange tijd geen pootje meer aan de grond, dan alleen maar vliegen. Er wordt zelfs verondersteld dat ze toch alles doen in de lucht, zelfs slapen!
Dit is de link van het vorige Gierzwaluw verhaal, Gierzwaluw, schimmenspel in de topgevel. klik link: https://vroegevogels.bnnvara.nl/Foto.462.0.html?&tx_varavvgallery_pi1[uid]=177730&cHash=2375b849727ae9d079836f184aac6016
Lees meer
Blijf op de hoogte
Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.
InloggenLog in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Upload en deel je foto's
Foto uploaden