De geoorde fuut is pas vanaf 1900 als broedvogel waargenomen in Nederland en overig West-Europa. In Nederland zijn de populaties wisselend van grootte. De laatste jaren neemt het aantal broedparen in Nederland toe, tot zo'n 400 á 500 broedparen momenteel. De vogel staat op de rode lijst.
De geoorde fuut is kleiner dan de gewone fuut: 31 - 38 cm.
Geoorde futen broeden in ondiepe, kleinschalige wateren (vennen). Hier wordt een drijvend nest van rottende plantenresten gebouwd. Meestal broeden ze in kolonies, vaak in gezelschap van kokmeeuwen en visdieven of sterns. Ze kiezen hiervoor om bij onraad door deze andere soorten op tijd gealarmeerd te worden.
Veel broedplaatsen zijn slechts tijdelijk geschikt, maar nieuwe broedgelegenheid wordt in de regel snel ontdekt en in gebruik genomen. Belangrijke recente broedplaatsen zijn de vennen van Noord-Brabant en Drenthe en in mindere mate duinmeren en ondergelopen weilanden. Een broedsel bestaat meestal uit vier eieren. Zomerkleed: een pluim van gele oogveren op verder geheel zwarte kop. Rest van het lichaam, met uitzondering van roodbruine flanken, is ook zwart. Zeer opvallend zijn de robijnrode ogen. De zwarte snavel is iets opgewipt.
In de winter zijn geoorde futen zwart-wit gekleurd met een donkergrijze oorvlek en een witte, halvemaanvormige vlek achter het oor. Foto Locatie: Fochteloerveen, Drenthe, 13 april 2014.
Lees meer
Blijf op de hoogte
Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.
InloggenLog in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Upload en deel je foto's
Foto uploaden