Buizerd bouwt nest (2)

Zuigerplasbos Lelystad, 12 februari 2024.

Ik zag deze Buizerd hoog in de boom een takje afbreken om vervolgens mee weg te vliegen naar wie weet een nest in aanbouw.

Buizerds gebruiken vaak takken en twijgen om het hoofdframe van hun nest te bouwen. Deze materialen zorgen voor structuur en stevigheid.

Het verzamelen van takjes hoog in de bomen biedt de buizerds bescherming tegen potentiële roofdieren op de grond. Roofdieren zoals vossen of katten kunnen een bedreiging vormen voor buizerdnesten en eieren. Door takjes hoog te halen, vermijden buizerds mogelijk gevaarlijke situaties op de grond.
Door takjes uit de directe omgeving van het nest te halen, kunnen buizerds hun nest bouwen met materialen die qua kleur en textuur overeenkomen met de omliggende boomtakken. Dit helpt het nest te camoufleren en minder opvallend te maken voor potentiële roofdieren.
Wat betreft het bouwen van het nest, beide geslachten van buizerds dragen bij aan dit proces.
Ze werken samen om takken, twijgen, gras, veren en andere materialen te verzamelen en het nest te bouwen. Vaak is het vrouwtje meer betrokken bij het arrangeren en vormgeven van het nest, terwijl het mannetje materialen aanvoert.

  • 0x
  • 82
  • Buizerd
  • Buteo buteo
  • Vogels
  • Lelystad

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's