Bijeneter, de verrassendste ‘climate’ broedvogel van 2015?

Profielfoto van will
will

De Bijeneter, is al -vanaf mijn ‘jeugd’- een van mijn favoriete ‘droom’vogels. Nu anno 2015 broed de exotische uitziende zuidelijke vogelsoort –al vanaf 1964 onregelmatig en soms met meerdere paren- slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van mijn woonplaats. Mede geholpen door de gevolgen van de opwarming -jaren achtereen- van de aarde? Wij mensen blijken in staat -door de gekozen systemen en allerlei andere oorzaken- om de klimaatverandering flink te beïnvloeden. De klimaatverandering –o.a. door op grote schaal fossiele brandstoffen te verbranden- die schade veroorzaakt aan de ecosystemen. Maar de flora en fauna reageert gelijk -als een van de eersten- op deze langzaamaan veranderingen.

Droomvogels, in één van m’n eerste vogelboeken staan ze alle vier -opeenvolgende pagina’s- afgebeeld. Mooi gekleurde exotisch tropisch uitziende vogels; Bijeneter, IJsvogel, Hop, en Scharrelaar. De tweede vogelsoort de IJsvogel (Alcedo atthis) is goed hersteld, dit jaar in Nederland een van de ‘broed’ toppers. Op de goede weg mede geholpen door de verbeterde waterkwaliteit, beek herstelprojecten en het zachte weer. Ook heeft de ‘Blauwe flits’ goed gereageerd op de aangeboden kunstmatig aangelegde ‘natuurlijke’ broed gelegenheid. Bijna overal in NL -nog niet geheel landelijk dekkend- kom je de IJsvogel tegen. Langs allerlei waterkanten en oevers van beken, kanalen, rivieren, sierwateren en ja zelfs nabij de tuinvijvers. Maar zijn roep -als hij op of voorbij vliegt- hoor je altijd als eerst ‘tjsie”… ‘tjsie” en pas daarna zie je hem vliegen, één blauwe streep. In de paartijd hoor je de Kingfisher herhalend roepen “tii, tii, tut, en dan zie je hem/haar in hun blauw turquoise kleurige verenpak vliegend of zittend nabij een broedwand of steile beekrand.

De bijeneter is in de paartijd ook zo’n vogel, die van duinengebieden, grondafgravingen en oude stroomgeulen met zanderige steilranden houdt. Dit voorjaar zijn weer regelmatig bijeneters(paren) gezien, en hebben ze op verschillende locaties gebroed in NL. Als je de reacties en verhalen leest over de broedresultaten was het dit jaar uitzonderlijk. Voor zover nu bekent, is de eerste Nederlandse waarneming van een bijeneter in 1905 vastgelegd. Het eerste geregistreerde broedgeval staat voor 1964 genoteerd. Ook in de omringende landen Duitsland en België gaat het goed met de populatie Bienenfressers of Bijeneters. Hebben we dit tropische vogel succes alleen te danken aan de aanhoudende temperatuurstijging veroorzaakt door de klimaatverandering?

Om te lezen in De Levende Natuur, Een broedgeval (1964) van de Bijeneter in NL, hierbij de link:

http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=493670

  • 0x
  • 1085
  • Bijeneter
  • Merops apiaster
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van bastet
bastet
Heel fraai vastgelegd en wat een informatief verhaal erbij.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's