Tijgerslak (Limax maximus) (1)

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Slakken zijn hermafrodiet. De geslachtsklier vormt zowel ei- als zaadcellen. Bij de paring brengen de partners via een penis zaad in elkaars lichaam, dat daar wordt bewaard tot het eierleggen. Elk ei wordt voor het leggen met een zaadcel uit de voorraad bevrucht.
De paring:
Bij beide dieren kwam een wit ding onder het 'schild' vandaan, een penis die wel vijf centimeter lang werd en op zijn beurt zich met de andere ineenstrengelde tot een soort witte worm. Ze spiraalden net zo om elkaar heen als de slakken eerst zelf deden. De beide verlengde penissen stulpten zich aan hun einde ook weer kelkvormig uit en vormden een bal van twee centimeter aan een dunne steel. Dat was het moment van de wederzijdse toediening van sperma. Daarna krompen de penissen snel en werden ze weer in het bijbehorende lichaam teruggetrokken. Vijfentwintig minuten na het voorspel ging elke slak zijn eigen weg.
De doorzichtige ovale eieren worden onder hout en losse stenen gelegd, telkens zo'n honderd bij elkaar. Ze zijn vanaf augustus tot in de herfst te vinden en komen na ongeveer drie weken uit.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Een bijzondere serie van een bijzondere gebeurtenis!!

Goed afgebeeld!

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's