Slijmerig type

Profielfoto van Jopro
Jopro

De segrijnslak (Cornu aspersum, syn. Cryptomphalus aspersus, Helix aspersa, Cantareus aspersus) is een op het land levende longslak uit de familie Helicidae. De segrijnslak wordt ook wel de kleine wijngaardslak genoemd, ter onderscheiding van de (beschermde) grote wijngaardslak (Helix pomatia).

De segrijnslak komt voor in twee morfotypen: de kleine segrijnslak (Cornu aspersum aspersum of Cornu aspersum s.s.), ook wel bekend onder de Franse naam petit gris; en de grote segrijnslak (Cornu aspersum maxima), ook wel bekend onder de Franse naam gros gris.[1] De gros gris komt niet voor in de Nederlandse natuur.

Onderscheid grote en kleine segrijnslak
De grote segrijnslak onderscheidt zich van kleine of gewone segrijnslak door de grotere afmetingen, waarmee het qua grootte tussen de kleine segrijnslak en de (grote) Wijngaardslak zit. Het duidelijkste kenmerk van de grote segrijnslak is echter de zwartgekleurde mantel, welke zich duidelijk onderscheid van de lichtgekleurde mantel van de kleine segrijnslak.

De kleine segrijnslak is bovendien veel beweeglijker dan de grote segrijnslak, welke erg honkvast lijkt te zijn. Dit is overigens een van de eigenschappen waardoor de grote segrijnslak in de slakkenkweek de voorkeur kan hebben.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van janjoost
janjoost

Perfecte Plaat. Mooi verhaal. Prachtig

Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Wat een prachtige macro!
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Goed gevangen.

Profielfoto van daksaya
daksaya

Mooi in beeld gebracht (De belletjes worden geproduceerd als ze zich bedreigd voelen).

Gr. Paul

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Mooi met die bubbeltjes, het lijkt wel of hij er helemaal uit wil kruipen.

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's