Muurzonnetje, korstmos, in groep gelijkend op een galactisch stelsel.

Profielfoto van will
will

Terwijl ik dit stukje schrijf - richt ik me even op - en kijk door de ramen van de openslaande deuren naar buiten. De winter die geen ‘winter’ wil worden. Ik zie het merel mannetje - op het tuinterras - druk bezig met het uitzetten en verdedigen van de grenslijnen van zijn (toekomstig?) broedbiotoop. Al knokkend – zijn toekomstig vrouwtje? hogerop zittend in de seringenstruik – afwachtend toekijkend naar het territoriumgevecht met zijn aangrenzende buurman, nu al in begin februari !.
Voor nu, de laatste foto in de reeks van korstmossen - zijn primitieve sporenplanten - die ik de afgelopen weken, heb geplaatst op mijn foto blog. De opzet is om - deze voor mij gevoel (onderbelichte) mossengroep - in de “schijnwerper” der belangstelling te plaatsen. De schoonheid de gevarieerdheid van vorm en kleur, is tevens ook een leuk macro ‘fotografisch’ onderwerp. Vandaar het plaatsen van de link i.v.m. het fotograferen o.a. van (korst)mossen. Altijd handig deze tips - veranderend inzicht en toepassing van de (nieuwe) techniek - leiden tot betere foto’s. Dat je zelfs – aan korstmossen - je leefmilieu er aan af kunt lezen blijkt een oude gedachte. ‘Citaat’ wat te lezen is op de website van de BLWG is de vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland; -“Korstmossen zijn uitstekende indicatoren voor luchtvervuiling. In de jaren 1950 werden deze organismen al op grote schaal ingezet om de effecten van zure regen op de natuur te meten. In die tijd gold: veel korstmossen = schone lucht. Halverwege de jaren 1990 zijn de effecten van zure regen (zwaveldioxide) merkbaar afgenomen. Vanaf die tijd wordt het aspect van de korstmossenbegroeiing op bomen vrijwel uitsluitend nog door ammoniak bepaald. De relatie veel korstmossen = schone lucht gaat echter niet meer op” - . Deze ‘schone lucht’ gedachte leeft bij mij ook nog steeds, het geen ik ook schreef bij de vorige week geplaatste foto “Korstmoslandschap, ‘natuurlijke’ decoratiekunst”. Hieruit blijkt maar weer dat je regelmatig de ontwikkelingen moet volgen - en je daardoor bij blijft - in de veelzijdigheid van alle natuurfacetten. Inspiratie halend uit de natuur geven mensen drive en aandacht, aan de natuur die voor ons menselijk bestaan zo belangrijk is. Ook in de kunst zie je vaak deze ontwikkelingen, klik, plak en zie voor inspirerende natuurkunst;
Web link; http://swiggers.exto.nl/kunstwerken/224382_Abstract.html#.Uu0L9fl5OSo
Je kunt zelf ook (leren) korstmossen te determineren en/of ontwikkelen, door gezamenlijk deel te nemend een KNNV of IVN- natuurwerkgroep. Door middel van speciaal lesmateriaal - “Zelf onderzoek doen aan korstmossen en ammoniak” – is een compleet onderzoekpakket samengesteld. Die uitgegeven en ontwikkeld zijn; bij de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de KNNV.
Web link; http://www.blwg.nl/mossen/winkel/onderzoekspakket.aspx
Nu terug naar de korstmos afbeelding; het muurzonnetje – ook aangetroffen, op het lage gemetselde muurtje – waarover ik vorige week schreef. Een mooi overwegend signaalgeel (zonnetje) korstmos. Een algemene soort die U wellicht ook kunt scoren in uw woonwijk. Groeit op bomen, op hout en op steen. Ecologie & verspreiding; Korstvormige soort met in steen verzonken geelgrijs thallus en platte, gele apotheciën. Groeit vooral op horizontale, tijdelijke vochtige matig kalkrijke of nutrientrijke zure steenoppervlakken, zoals baksteen. Het mos op de foto, is het gewoon muursterretje (Tortula muralis) is een algemeen over de gehele wereld voorkomende mossoort. Ze vormen kussentjes van enkele centimeters en de sporenkapsels staan op ongeveer twee centimeter lange vruchtstelen. De sporen kunnen jaren lang hun kiemkracht behouden. Beleef, ontdek, onderzoek korstmossen en de natuur in het algemeen, dat geeft drive, verwondering en blijvende inspiratie.
Bron vermelding; met dank aan Website BLWG.
Dat er ook nu nog steeds nieuwe korstmossoorten worden toegevoegd aan de lange soortenlijst, blijkt uit het onlangs ontdekte Dragonderdooiermos. Beluister (of terug) daarom morgenvroeg de radio reportage bij Vroege Vogels.

  • 0x
  • 1596
  • Muurzonnetje, Korstmos, Dragondermos
  • Caloplaca holocarpa
  • Schimmels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's