Kleverige koraalzwam, nu al groeiend op boomstronk, langs de cultuurhistorische Sprenge.

Profielfoto van will
will

Vorig weekend een wandeling op de Veluwe, langs de Sprenge. Een beek -van oudsher- met cultuurhistorische waarde. Deze beek ’start’ ligt in een gemengd loofbos –met vele aaneengesloten boomkruinen- die zorgen voor rijk beschaduwde oevers en mede daardoor een koele vochtige omgeving. De watertemperatuur loopt hier niet snel op naar hogere waarden. Wat goed is voor de inlandse voorkomende vissoorten in het beekwater.
Lopen langs de beekstroom, die -soms dieper- ligt in het glooiende landschap. Over de oevers die dan omhoog en verderop weer omlaag lopen. Tijdens de wandeling is het klimmen en dalen, een afwisselende ‘fijne’ gezonde inspanning. Op sommige plaatsen liggen ze zelfs bijna a-niveau, waardoor er een natuurlijke doorwaadbare plaats ontstaat in de beek. De waterstroom die het lengteprofiel van de bodem volgt, van hoog naar -het lager gelegen- lozingspunt, het Apeldoorns kanaal. De Kanaalbeken zijn tijdens de aanleg van het kanaal vergraven of gegraven om het kanaal te voorzien van water. Kijkend naar het donkere water zie je op ieder moment –veroorzaakt door menselijke beweging- kleine visjes wegschieten. Natuurlijk geen schepnet bij me, om vast te stellen om welke vissoorten het gaat. De aannemelijke vissoorten zullen die hier wel voorkomen: Bermpje, Serpeling, Tiendoornige stekelbaars en winde? Dat is te lezen in de doelsoortenlijsten behorend bij het beeldenboek “Met de stroom mee”. Ook andere fauna- en florasoorten delen mee in de aandacht i.v.m. met het te behalen ‘kwaliteit’ eindresultaat.
De beken van Apeldoorn behoren tot de sprengenbeken. Op de flank van de Veluwe zijn deze sprengen aangelegd door mensen. Zij hebben het grondwater aangegraven en benut voor verschillende doeleinden. Apeldoorn heeft veel beken en sprengen. Deze zijn belangrijk voor de beheersing van overvloedig grondwater. Wat is een spreng? Een beek is in feite een kleine rivier die op natuurlijke wijze is ontstaan. De beken die door Apeldoorn stromen, ontspringen ergens op de helling van de Veluwe. Ze ontstaan uit een bron (sprengkop) waar grondwater vanzelf aan de oppervlakte komt. Al kronkelend zoekt het water in de beek zijn weg naar lager gelegen gebieden, voor de aandrijving van watermolens. In het verleden speelden de beken en sprengen een belangrijke rol in de papierindustrie en voor de vele wasserijen in Apeldoorn. In het waterplan is een doelstelling voor de beken opgenomen. De regels die opgesteld en afgestemd zijn, richten zich op het: behoud, instandhouding en herstel van natuurwaarden van de beken en sprengen. Naast de waterhuishouding en –berging, is dat ook een van de belangrijke doelstellingen van het Waterplan.
Tijdens de wandeling horen we tjiftjaf en vink zingen en -van verre al, te horen- luidruchtige hongerige jonge buizerds, die -‘klagend’ bedelen- om voedsel, bij hun ouders. In een open heidegebiedje ontdekten we vlinders: Gewoon Dikkopje en een rups van de Kleine Beer. Eenmaal uitgegroeid is het een prachtige nachtvlinder, één met zwart/rood lijf en heeft roodachtige ondervleugels.
Mede ontstaan door de heftige ‘vele’ langdurige regenbuien tijdens de voorgaande dagen, zien we gelijk aan het begin van de wandeling diverse soorten paddenstoelen; Vliegenzwam, Russula. Verderop op een rottende afgezaagde boomstronk – het betoverende citroenkleurige- Heksenboter en even later het grillige gevormde oranjekleurige- koraalzwammetje.
Het kleverige koraalzwammetje (Calocera viscosa) is een schimmel uit de familie Dacrymycetaceae. De soort leeft als saprofyt op sterk vermolmde stronken en stammen van naaldbomen. Het schimmelweefsel (mycelium) groeit in het hout. In de herfst worden de paddenstoelen (vruchtlichamen) gevormd. De leefomgeving van deze -opvallende oranje kleurige- kleverige koraalzwam die voornamelijk voorkomt op rottende stronken naaldhout. Het is een algemeen voorkomende soort. Een saprofyt (sapros = verrot en phuton = plant) is een organisme dat zijn organische celmateriaal opbouwt uit organische stoffen, gemaakt door andere organismen.
Het was een verrassent moment dat ik deze kleurrijke grillige gevormde kleverige koraalzwam zag. Zo vroeg in het seizoen –het is nog ‘hoog’ zomer- tijdens de wandeling langs de cultuurhistorische Sprenge op de flanken van de Veluwe. Paddenstoelen geven je automatisch het gevoel, dat ze toebehoren bij het jaargetijde Herfst.
Bron: Met de stroom mee, Beeldenboek voor beekherstel in Apeldoorn.
https://www.google.nl/?gfe_rd=cr&ei=GDLGU6i0IouQOo6GgNgI&gws_rd=ssl#q=met+de+stroom+mee+pdf
Lees ook het Natuurbericht; Huidig warm en vochtig weer, veelbelovend voor paddenstoelen,
Klik op link http://www.natuurbericht.nl/?id=12647

  • 0x
  • 955
  • Kleverige koraalzwam
  • Calocera viscosa
  • Schimmels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van beerke
beerke
Prachtige foto, ik probeer het hele verhaal op een later moment nog even helemaal te lezen

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's