Herfst, rijpe zaden en bladeren vallen van de bomen. Bladkleuren veranderen van groen naar rood en vogels gaan op trek. Verschillende vogels, zoogdieren ook bijen, wespen en andere insecten leggen wintervoorraden aan, om de komende winterperiode door te komen. De mens bezoekt nu regelmatig het herfstige bos. Gestimuleerd door het vele aanbod van georganiseerde excursies -door het IVN en de ‘groene’ natuurverenigingen- voor hen die de veranderingen willen beleven in het bos. Weersomstandigheden wisselen met de dag –uitbundige zon dan weer regen- zijn van invloed op de leefomgeving. Sloten, spoelen door en poelen en vennen worden aangevuld. Het grondwaterpeil stijgt, goed voor percelen waarbij ‘vernatting’ gepland en wenselijk is.
De vochtige omgeving en temperatuur zijn ook van invloed op de uitbundige groei van allerlei soorten paddenstoelen. Vele verschillende vormen en kleuren zijn er te bewonderen van het verschijnend vruchtlichamen van zwam of schimmel. De schimmeldraden -waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt- die het gevallen blad omzet tot een vruchtbare groeilaag voor andere aanwezige planten in het bos. Ze leven op en van afgestorven organisch materiaal. Ook in tuinen wanneer deze niet drastisch worden opgeruimd, kun je vele soorten paddenstoelen waarnemen.
Bij foto; de Heideknotszwam is een matig algemene soort, die staat op de Rode Lijst (Kwetsbaar). Sterk bedreigd door verdwijning van geschikte biotopen, vroeger door ontginning, tegenwoordig door verrijking en verzuring. Je kun ze aantreffen op voedselarme, zure zandgrond, langs heidepaadjes, in verstuivingen en duinen. Dit groepje trof ik aan in de berm -in een open plek tussen de struikheide- langs het wandelpad dat naar het ven loopt. Een jaar of twee geleden is -voor dit natuurgebied- heidebeheer toegepast. Mede door deze ‘vernieuwende ingreep’ vallen me steeds meer andere opmerkelijke natuurveranderingen op. Welke ‘natuur’verrassingen kunnen we nog meer verwachten, tijdens deze –nog lopende jaargetijde- Herfst?
Lees meer
Reacties (2)
Lieve groeten,
Marjon