Vanmorgen een blik in de voortuin die nu per dag van kleur veranderend. De heesters en begroeiingen ondergaan een metamorfose, van ‘herfst’ kleuren. Ook de bomen langs de woonstraat –watereiken- veranderen elke dag van Groen, naar geel en dan naar diep rood. Dagelijks vallen vele bladeren af, zoveel dat de geplaatste bladkorven om de twee dagen geleegd worden. Ook valt het blad in de voortuin.
Terwijl ik kijk naar het kleurenfestijn, zie ik tot mijn verrassing -voor het eerst- in de voortuin een gekraagde aardster tussen het afgevallen blad staan. Wanneer je op dit moment tijdschriften en natuurbladen open slaat zie je foto’s van paddenstoelen. Allerlei vormen en kleuren van de ‘fungi’ prikkelen je om ze te ontdekken. De aantrekkingskracht van paddenstoelen is voor veel mensen groot. Het stimuleert je dan ook om zélf op zoek gaan naar paddenstoelen, en ze te leren herkennen. En nu op dit moment staat zo’n ‘nieuw model’ buikzwam in onze voortuin.
Aardsterren staan vooral op plekken waar de grond nooit is gebruikt. Dat zijn plekken waar altijd dicht struikgewas en bosjes staan, op plaatsen waar bijna nooit gelopen wordt. Ze staan vaak uitsluitend aan de noordkant van je tuin of perceel. Dat deel is het droogst, en komt tijdens de winterperiode bijna nooit onder water te staan.
De aardster is een Saprotroof (zo noemt men een organisme dat de voedingsstoffen verkrijgt uit dood materiaal). Ze komen voor op: matig vochtige tot droge, humusarme tot zeer humusrijke, bodems, meest kalkhoudende (maar ook kalkloze), meest zandige, ook wel lemige bodems. Je kunt ze aantreffen in; bossen, parken, lanen, kerkhoven, tuinen, duinstruwelen, duinheiden, duingraslanden, overhoeken en puinstorten, bij allerlei soorten loof- en naaldbomen en struiken.
De groeistadia van de aardster bestaat uit een aantal fasen: 1. Een vrucht gelijkend op de 'tulpenbol' waar alles mee begint, 2. het openvouwen van de ‘ster’, 5 of 6 stuks ‘slippen’, 3. het omhoog komen van het bolletje, 4. het loskomen van de slippenkrans van de grond, 5. het breken van de slippen, 6. het vormen van de kraag, 7. de slijtage van de kraag, 8. Wanneer bij regen de waterdruppels op het bolletje vallen, gaan de sporen als ware puffen. Door de veranderende luchtdruk binnen in het bolletje met droge sporen.
Enkele andere aardstersoorten die je kunt aantreffen zijn: Bruine aardster (Geastrum elegans), Forse aardster (Geastrum coronatum), Gewimperde aardster (Geastrum fimbriatum), Roze aardster (Geastrum rufescens), Viltige aardster (Geastrum saccatum) en de Grote aardster (Geastrum pectinatum). Het jaargetijde herfst heeft ook leuke nieuwe verrassingen in petto. Jac. P. Thijsse schreef in het boek Winter (1909) “De mooiste van alle wonderlijke paddestoelen, dat zijn de aardsterren”. Bof ik ff met zo’n onverwacht natuurlijk ‘kunstwerk’ in de voortuin.
Lees meer
Blijf op de hoogte
Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.
InloggenLog in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Upload en deel je foto's
Foto uploaden