Duivelsei binnen sommige culturen een afrodisiacum

Profielfoto van Margreet Overweg
Margreet Overweg

Dit duivelsei vond ik vanmiddag in het park en ik was echt gefascineerd door dit mooie exemplaar. Zelf vind ik de naam duivelsoog eigenlijk beter passen, hij staarde me echt aan vanuit een glazige diepte :-)

"Een duivelsei of een heksenei is het oorspronkelijk vruchtlichaam van de inktzwammen en de stinkzwammen. Uit het duivelsei komt de paddenstoel tevoorschijn.
In het volksgeloof sprak men van duivelsei omdat de stinkzwam plotseling eieren legt. Door dat 'plotselinge' spreekt men van duivelseieren. De duivel zou ze hebben neergelegd.
De sterke geur doet niet vermoeden dat deze paddenstoel ook eetbaar is. De steel van jonge exemplaren van de grote stinkzwam is eetbaar; naarmate hij ouder wordt neemt het psilocainegehalte toe waardoor hij te giftig wordt voor consumptie. Het heksenei, ontdaan van de sporenlaag, wordt gebakken opgediend en geldt in sommige culturen als afrodisiacum; dit vanwege de uiterlijke overeenkomst van het volwassen exemplaar, met het mannelijk lid. Deze veronderstelde werking is echter nooit aangetoond."
Bron: Wikipedia

  • 0x
  • 1083
  • Duivels- of heksenei
  • Phallus impudicus
  • Schimmels
  • Park het Engelse Werk, Zwolle

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Wat een bijzondere verzameling zwammen heb je.

vr.gr. Hanneke

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Nog nooit gezien, bijzonder!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's