Hulp voor de haagwinde

Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting

De zuring biedt de haagwinde hulp, in de vorm van een opstapje...

In Nederland wordt de haagwinde ook wel pispotje genoemd naar de vorm van de bloem. Een andere naam is “lievevrouweglazeke”.
De plant komt voor op natte tot vochtige, voedselrijke grond in rietlanden en ruigten, aan de rand van moerasbossen, in akkers, plantsoenen en tuinen, waar flink wat zon komt. De plant vormt ondergrondse wortelstokken. Door de aanwezigheid van deze, makkelijk breekbare wortelstokken wordt de haagwinde in tuinen vaak beschouwd als een onkruid, dat moeilijk te bestrijden is.
De stengels van de plant zijn rechtswindend en winden zich om andere planten of palen en omheiningen. De niet-windende stengel kan met de top in de grond dringen en daar een knolletje vormen, dat kan overwinteren en tot een nieuwe plant kan uitgroeien. De plant kan een hoogte van 1,5-3 m bereiken.
De bloeitijd is van juni tot de herfst. De bloemen bloeien maar een dag en sluiten zich als het donker wordt of als het gaat regenen. De bloemkroon is wit en varieert in grootte van 5-7 cm. De bloemkroon is vijfslippig. De vijf meeldraden zijn tot 25 mm lang en de helmknoppen 4-6 mm. Het vruchtbeginsel is bovenstandig en tweehokkig. De vrucht is een doosvrucht met één tot vier zaden.

(Bron: wikipedia.nl).

  • 0x
  • 284
  • Zuring en Haagwinde
  • Rumex en Calystegia sepium
  • Planten
  • Natuurgebied de Zumpe, Doetinchem

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van meeney
meeney

Ook mooi !

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Mooi

Profielfoto van Barky
Barky

Goede info bij mooie foto.

vrgr Annelies V.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's