Nu de herfst deze maand de bladeren van de bomen laat verkleuren van groen, naar een kleurenscala van geel, oranje naar rood. Zo verkleurd de zeekraal die groeit van de Zeeuwse kust tot en met de Waddeneilanden eveneens; van groen naar knal rood. Door deze metamorfose ziet het kustlandschap, (foto genomen in Zeeland) er heel anders uit, dan de gebruikelijke kleurenwaaier van groen.
Zeekraal groeit in het Maritiem- en Estuariëndistrict, er zijn drie soorten die in NL groeien: Langarige zeekraal (Salicornia procumbens), Buitendijks naar de zeekant algemeen voorkomend op kaal slikken. Een bloemige zeekraal (Salicornia pusilla) is zeer zeldzaam. Kortarige zeekraal (Salicornia europaea), algemeen voorkomend.
Kortarige zeekraal wordt als groente gegeten en is te roerbakken of kort te koken. Zeekraal kun je eten, vooral in combinatie met vis. Het is een knapperige, lichtzoute zeegroente en is voor vrijwel iedereen die het voor het eerst eet een aangename verrassing. Zeekraal is een pioniersplant en als geen andere plant bestand tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak.
Lees meer
Reacties (2)
Hg
Frieda