Zandblauwtje, gezondheidsmedicijn?.

Profielfoto van will
will

Toen ik in juli het zandblauwtje fotografeerde; het plantje van de kalkarme grond, dat groeit op de armste zandgronden, met zijn kogelronde blauwe bloemetjes, gingen mijn gedachten opeens naar het eind van het jaar 2012.
Zoals de titel aangeeft gezondheidsmedicijn?, daar kom daar verder op in dit stukje terug.
De blauwe bloemen zijn verzameld in een kogelrond 20 mm breed bloem-hoofdje. Zandblauwtje lijkt wat betreft bloeivorm niet tot de klokjesfamilie, ze lijkt eerder tot de composieten te behoren. Zandblauwtje is een aantrekkelijke plant voor bijen, vooral korttongige soorten zoals: zandbij, groefbij, de specialist op zandblauwtje is de maskerbij. In totaal komen er 21 soorten van het bijengeslacht Hylaeus in Nederland voor. In de praktijk gaat het om 11 soorten maskerbijen die voor kunnen komen in uw tuinreservaat. Als je kijkt naar de bloem met een beetje fantasie, is het net een blauwe knoop. Maar met de komende feestdagen nu voor de deur, lijkt het symbool van de bloem het gezondheidsmedicijn? want er wordt nog wel eens een glaasje (teveel) gedronken. Daarom wens ik u nu al en aan alle lezers van mijn Foto-rubriek en een ieder; fijne feestdagen en een natuurlijk, vogelrijk en gezond 2013 toe, PROOST!

  • 1x
  • 1351
  • zandblauwtje
  • Jasione montana
  • Planten

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van joanne
joanne
De Bosparelmoervlinder foto is ook prachtig en dan nog die fijne tekst erbij.Helaas kon ik niet reageren omdat die site niet goed werkt,daarom doe ik het zo.
gr joanne
Profielfoto van joanne
joanne
Prachtig dat zandblauwtje.Jij ook fijne jaarwisseling en een goed 2013 met veel mooie foto\'s in het vooruitzicht.
gr joanne
Profielfoto van Anthea
Anthea
Mooie tekst en uitleg! Prachtige foto en jij ook de beste wensen voor 2013 en nog bedankt!! Hg van Anthea

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's