Gruut

Profielfoto van babohj
babohj

De wilde gagel is een bladverliezende struik die behoort tot de gagelfamilie .Hij komt voor op 's winters zeer natte, zure, venige grond op heidevelden, in moerasbossen en laagveenmoerassen. Ook vindt men de struik in natte duinvalleien.
Gagelstruwelen vormen zich alleen als er weinig concurrentie is van andere struiken of bomen. De soort is van nature aanwezig in Noord-Amerika en Noordwest-Europa. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend, maar sterk in aantal afgenomen. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. In België komt hij bijna uitsluitend voor in de Kempen.
De bij kneuzing aromatisch geurende ijle struik wordt 0,6-1,5 m hoog. De 2,5-4 cm lange bladeren zijn omgekeerd eirond-lancetvormig en aan de top getand. Op de onderzijde van de bladeren zitten harspuntjes met harsklieren. Deze klieren produceren etherische olie met α-pineen, δ- en γ-cadineen en limoneen. De bladeren smaken bitter.
Bloeit in april en mei. De goudkleurige katjes verschijnen voor de bladeren aan de twijgen die daarna niet meer doorgroeien. De struik is veelal tweehuizig. Meestal komen op een struik mannelijke of vrouwelijke katjes voor, waarbij eenzelfde specimen van geslacht kan wisselen en in het ene jaar vrouwelijke en in een ander jaar mannelijke katjes kan dragen. De mannelijke katjes zijn langwerpig, de vrouwelijke meer gedrongen. De schubben (schutbladen) van de vrouwelijke bloemen vallen niet af en zijn met de vruchten vergroeid.
De vrucht is een afgeplatte, drietoppige steenvrucht en heeft geen waslaag, in tegenstelling tot de vrucht van de wasgagel (Myrica caroliniensis).
De struik werd vroeger beschouwd als medicinale plant of als toverplant, ze vond bijvoorbeeld toepassing bij kiespijn maar werd ook beschouwd als afrodisiacum. Hij is ook insectenwerend. Daarnaast werd de plant toegepast bij het leerlooien en gebruikte men de gele vrouwelijke bloemk"noppen als verfstof.
Blad van de gagelstruik was in de middeleeuwen vanwege de bitterstof een der hoofdbestanddelen van" gruut" ,het kruidenmengsel dat bier moest aromatiseren en langer houdbaar maken voordat hopbellen daarvoor algemeen toegepast werden. Gagel wordt weer toegepast in enkele speciaalbieren, zoals de Gageleer.
Twijgen van de struik worden in Denemarken gebruikt bij het bereiden van de gageljenever (porsesnaps). Daarnaast heeft de plant volgens oude vertellingen een sterk hallucinogene werking.( Wikipedia)

  • 0x
  • 297
  • Wilde gagel
  • Myrica gale
  • Planten
  • von Gimborn arboretum

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (11)

Profielfoto van joanne
joanne

Heel mooi!

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Ik lees bij meerdere Vroegevogels problemen met de site. Ik kan ook regelmatig niet inloggen.
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
IkHoi Helga jij ook een fijn weekend gewenst, hier het bloemencorso zaterdag. Helaas tob ik al 5 weken met m'n rug,veel pijn, morgen een MRI.
Profielfoto van petjoe
petjoe

prachtig Helga, volgens mij maken ze hier ook bier van.

l.gr.Petjoe

Profielfoto van ac. Clewits
ac. Clewits

Prachtige foto van de wilde Gagel en uitgebreide

interessante info erbij, top!

Vr.gr. Anna

Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting
Prachtige haarscherpe foto.
Profielfoto van Barky
Barky

Prachtige foto met de herhaling op de achtergrond.

vrgr Annelies V.

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Een prachtige foto van deze toverplant !!!

Profielfoto van ansbissels
ansbissels

Heel mooie kleurrijke foto.

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Wat een prachtige katjes zijn dat! En mooie foto!

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's