Tengere distel

Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting

De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd sinds 1 januari 2017 door de Wet Natuurbescherming. De plant komt van nature voor in Zuid- en West-Europa en heeft zich van daaruit verder verspreid naar Midden-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Noord-India (Kasjmir) en Australië.

De plant wordt 15-130 cm hoog. Op de blauwgroenige stengel zitten driehoekige vleugels, die bezet zijn met stekels. Op de stengel zitten spinnenwebachtige haren. De diep ingesneden bladeren zijn ei- tot lancetvormig met zes tot acht gestekelde lobben. De bladeren zijn van onderen spinnenwebachtig behaard.

De tengere distel bloeit van juni tot augustus met lichtroze-paarse, soms witte bloemen. De bloemkroon is naar boven toe in een tot 2 mm lange buis verbreed. De bloeiwijze is een 6-10 mm groot hoofdje, waarvan het omwindsel twee tot drie keer zo hoog als breed is. De kale, rechte omwindselbladen staan rechtop en hebben een gekromde stekelpunt. Het rijpe hoofdje valt als geheel van de stengel af.

Bron: Flora van Nederland

  • 0x
  • 289
  • Tengere distel
  • Carduus tenuiflorus
  • Planten
  • Natuurgebied De Zumpe, Doetinchem

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van babohj
babohj

Hoe mooi kan een distel zijn ;-)

Goede info erbij.

Hgr. Helga

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Jammer dat hij zo afneemt, een belangrijke voedselbron voor insecten !!

Deze staat er mooi op !!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's