Smeerwortel

Profielfoto van Jopro
Jopro

Smeerwortel:
Een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden is de smeerwortel. De Latijnse naam van deze plant, Symphytum officinale, vertelt ons dat we te maken hebben met een oud erkend geneeskruid. In de Middeleeuwen zijn de belangrijkste geneeskruiden onderscheiden door er een tweede naam “officinale” aan toe te voegen. De apotheker had destijds alle belangrijke kruidenmedicijnen, oftewel de “officinale-planten” in voorraad. Het kruid stond in de apothekerstuin of was in gedroogde vorm aanwezig.

Belangrijk geneeskruid:
Wat was er zo belangrijk aan deze plant dat hij bij de belangrijkste kruiden werd ingedeeld?
De Latijnse naam “Symphytum” laat ons weten wat de belangrijkste eigenschap van de plant is, namelijk “samengroeien”. De smeerwortel prikkelt het lichaam tot celdeling bij gekwetste plekken waardoor weefsels en botten sneller herstellen en dus weer samengroeien. Met behulp van de plant wordt de doorbloeding en lymfestroom verbeterd waardoor bouwstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden opgeruimd.
Het kruid kan ingezet worden bij allerlei EHBO-klachten. Denk dan aan botbreuken, verstuikingen, kneuzingen en zwellingen. Maar ook bij een hernia, reumatische aandoeningen en spierpijnen kan het kruid verlichting geven.
Smeerwortel helpt ook wonden sneller te genezen. Maar dit kan deze wonderplant zo snel, dat eventueel vuil geen tijd krijgt om uit de wond te ontsnappen. Dus daarom mag je het kruid bij wonden pas gebruiken wanneer de huid dicht is.
(Kruidenmassages.nl)

  • 0x
  • 169
  • Smeerwortel
  • Symphytum officinale
  • Planten
  • Flevoland

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van petjoe
petjoe

wat een mooie info en foto Joop

l.gr.Petjoe

Profielfoto van meeney
meeney

Mooi vastgelegd .

Profielfoto van Barky
Barky

Mooi in beeld gebracht.

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Goede opname en info.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's