De pitjes van de bottels van de rimpelroos worden bij het bereiden van onder andere jam en siroop verwijderd omdat ze keihard en bitter zijn, maar ze worden ook geperst omdat de olie vetzuren bevatten die rimpels tegen gaan.
In Chili wordt koffie gemaakt van de (geroosterde) zaadjes, dit gaat ontstekingen van het maagslijmvlies tegen.
Ook is gebleken dat rozenbottels een positieve werking hebben bij bot- en spierziektes.
Rozenbottels werden al door de Romeinen gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.
Ook op zee (scheurbuik) werd de rozenbottel ingezet.
Karel de Grote gaf opdracht tot aanplant vanwege de geneeskrachtige werking.
Het zijn superleveranciers van vitamine C (zo'n 30 keer meer dan in sinaasappels en 17 keer meer dan in kiwi's). Maar bevat ook vitamine A, B1 en B2, een grote hoeveelheid linolzuur, calcium, selenium...rozenbottels helpen afvalstoffen en vrije radicalen te verwijderen, bevat polyfenolen voor een betere bloeddruk, heeft een ontstekingsremmende werking...teveel goede eigenschappen om op te noemen.
En daarbij: de rozen zijn ook mooi en ruiken heerlijk.
Jam en siroop van de bottels van rimpelrozen is volgens kenners favoriet. Dit kan het beste gemaakt worden als de vorst er overheen geweest is, dan zijn de rozenbottels minder hard en zoeter.
Lees meer
Reacties (9)
Ik kom bij jou wel een keertje een lekker bakje koffie doen met een broodje.. misschien dan meteen bramenjam? Kunnen ze ook niet maken bij de fabrieken.. ben al jaren op zoek naar de echte, waar je van die leuke zwarte tanden van krijgt (zonder appels)!!
gr joanne
Gr.Diny
Ook bedankt voor je mooie en fijne reacties!!
Lvgr
Frieda
groetjes van rimpel-ria..
PS valt niet mee om rozenbottel-jam te krijgen.. en als dat al lukt.. . smaakt het niet als vroeger....
Ze doen er veel te veel appels door!