Perenroest

Profielfoto van ladylove40
ladylove40

Nog nooit van gehoord, tot dat ik 't van de week vond op 'n perenplant, en begreep maar niet wat 't was, maar gelukkig kon LindaLoes mij helpen, want zij had 'n mooie foto hiervan geplaatst. Wat leer ik toch veel op VV. Al jaren blij met deze site !

Perenroest is een steeds vaker voorkomende schimmelziekte bij perenbomen. Deze ziekte kan de groei van een perenboom sterk vertragen, en de boom zal ook minder vruchten geven.

Herkomst
De perenroest is een oude gast in Nederland, toch kwam hij de laatste tijd niet vaak meer voor omdat Juniperus eigenlijk weinig meer werd aangeplant. Jeneverbes, zoals de juniperus heet, zie je de laatste tijd steeds meer verschijnen. Daarmee begint de perenroest ook aan opmars. Maar waarom komt de perenroest gelijk op met de jeneverbes? De reden hiervoor is vrij simpel. Perenroest is een schimmel die niet het hele jaar op de peer kan verblijven: in de winter is de boom kaal en de schimmel verblijft alleen op het blad. In de winter heeft deze schimmel een Jeneverbes nodig om te overwinteren. Na de winter maakt de schimmel sporen aan, en deze verspreid hij door de lucht. De sporen vallen op de perenboom en veroorzaken zo deze schimmelziekte.

Herkennen
Perenroest is zeer makkelijk te herkennen. De ziekte begint met diep oranje vlekken op het blad, vaak met een bruine kern. Deze vlekken zijn vaak ovaal gevormt, maar niet perfect rond. Later vormt onder het blad op de zelfde plek als de vlek een grote oranje bult, later zelfs met lichtbruine tot witte "uitgangen". Hier vandaan wordt de schimmel verspreid.

  • 0x
  • 215
  • Perenroest
  • Gymnosporangium
  • Planten
  • 'S-GRAVENHAGE

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's