Herfststijlloos (Colchicum autumnale)

Profielfoto van natuurmanjak
natuurmanjak

Herfststijlloos is een zeer giftige plant,dus niet geschikt om sierplant zomaar in de tuin te planten. De nederlandse naam zou slaan op het nog geen bladeren hebben bij de bloei. Het is een bolgewas dat lijkt op krokussen. De plant bloeit in de herfst, maar de bladeren en vruchten komen pas in het voorjaar tevoorschijn. Het is een zogenaamde droogbloeier. Dat wil zeggen dat de bol geen water opneemt en geen wortels en bladeren vormt tijdens de bloei. De bloem heeft drie stijlen en zes meeldraden en onderscheid zich op deze wijze van de krokus Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in in Belgie en in Nederland.Bij mijn weten de giftigste plant die ik ken!

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van agnes1958
agnes1958
Prachtig om te zien!
Ik ken ze ook en heb ze in een natuurgebied bij mij in de buurt ook al enkele jaren opgemerkt, enkele groepjes her en der verspreid met 10 a 15 bloemen. Heb ze ook al eens op de site gezet.
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Mooie foto! ik verbaas me er over dat ze op de rode lijst staan want ik zie ze in de herfst in grote getale op gemeentegrond, maar dat is dan wellicht een gecultiveerde vorm.
Nooit geweten dat ze zo giftig zijn, maar dat is met veel planten het geval.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's