Zoals ik al in het vorige stukje schreef; “De muurbloem komt in Nederland van oudsher voor op oude muren van kerken, ruïnes, stadswallen en forten. De muurbloem heeft een groeiplaats voorkeur voor zeer oude en verweerde muren op een zonnig plek. Door het gebruik van zachte kalkspecie op de bovenzijde van de gemetselde muur, om deze waterdicht te maken, is dit “groei” milieu aanwezig. De meest noordelijke plek in Europa waar deze plant in het wild voorkomt is op de oude Stadsmuur van Kampen”.
Muurflora kan naast de muurbloem bestaan uitmeerdere plantensoorten zoals; muurvaren, steenbreekvaren, klimop, muurpeper, zandhoornbloem, vlasbekje, muurleeuwenbek en op de muur van Maastricht komt de zeldzaamheid; het stengelomvattend havikskruid voor.
In het Natuur Historische Maandblad van het natuurhistorisch genootschap van Limburg is in de uitgave van september 1997, blz. 223 is een artikel geschreven: Consolidatie van een stadswal in Maastricht waarop o.a. de muurbloem groeit. In het nummer van april 2001, blz. 61 is een artikel gewijd aan de Muurbloemen in Sint-Truiden: Daar kijkje van op!. In het artikel is uitvoerig het groeibiotoop omschreven van de muurbloem en de andere 61 soorten “muur”planten. Waardevolle, bont gekleurde muren geven onze oude steden kleur en cachet. Het kost relatief weinig moeite om ze te behouden. Hopelijk vormt dit artikel een stimulans om hier werk van te maken. Muurbloemen behoren tot de meest voorkomende, in de late lente of in de voorzomer bloeiende planten, ze kunnen in een border of in bloemperken worden geplant. Uiteindelijk zijn de vele insectensoorten en vlinders de winnaar.
Lees meer
Reacties (3)
Gefeliciteerd met je favoplaats.
En bedankt voor de info.
gr agnes