Nog enkele dagen te gaan dan is het Kerstmis. Op vele plaatsen -in de kern van stad en dorp- kleurt het grauwe straatbeeld op. Afgelopen weken werden overal lampjes opgehangen en kerstversieringen aangebracht. Het Kerstfeest kent in de laatste dagen van dit jaargetijde “Winter” -de donkere maand- het gebruik van vele soorten ‘natuurlijk’ groen. Naast de ‘vroeg bloeiende’ gecultiveerde voorjaarsbloemen; hyacint, krokus, narcis en helleboris niger –niet voor niets de Kerstroos genoemd- wordt veel dennen- en sparren ‘groen’ gebruikt, ook hun dennenappels en sparrenkegels zijn gewild. Tevens zijn decoratief uitziende zaaddozen -groeiend aan verschillende (tropische) conifeer- en boomsoorten- populair. Maar ook hulst -met rode of gele bessen- is gewild bij de bloemisterij en het consumerende publiek.
In ons land is naast de Wintereik (Quercus petraea) en Zomereik (Quercus robur) is ook de Amerikaanse eik (Quercus rubra) wijd en zijd bekent. Ja die -in de herfst- met zijn opvallend rode puntige bladeren. Daarnaast komen ook onderling kruisingen (Quercus x rosacea) voor: Zomereik kan een bastaard vormen met Wintereik. Wanneer de eik in het voorjaar zijn bladeren ontplooid volgt daarna -bijna gelijktijdig- de vorming van de mannelijke katjes die hebben een flink aantal kleine bloemetjes met daarin de meeldraden. De vrouwelijke bloemetjes staan met 1 tot 5 bij elkaar op een gezamenlijke steel, die in een bladoksel ontspringt. Na bestuiving en bevruchting groeien de vruchten uit tot de bekende eikels die in een ‘napje’ houder zitten.
Dit voorjaar kwam ik in het zuidelijke mediterrane deel van Frankrijk de Hulsteik (Quercus coccifera) tegen. De Hulsteik, ook wel kermeseik genoemd, is een boom uit de beukenfamilie. Deze boom(struik) die tot een hoogte van ca. zes meter kan uitgroeien heeft een bladvorm als die van een hulsblad. Maar in het voorjaar als de bladeren zich ontvouwen en de meeldraden en katjes zich ontwikkelen lijkt de groeivorm -afgezien van het stekelige kartelige blad- op die van een zomereik. Als later in het seizoen deze eikels zich ontwikkelen, hebben deze een puntige spitse vorm. Volgroeide eikels van de Hulsteik zitten in stekelige schubben napjes, terwijl ‘onze’ eikels die van de Zomereik een rondere vorm en geribbeld bobbelig napje hebben. Maar -tot nu toe- ben ik deze zuidelijke (decoratieve?) boomstruik nog niet tegen gekomen in de Hollandse tuin of als `eyecatcher` in een Kerstdecoratie. Meer lezen over de Hulsteik en 20 ander soorten van het geslacht Quercus (Eik), klik op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulsteik
Bovendien wens ik, alle lezers en bezoekers een: Vrolijk Kerstfeest & een Gelukkig NATUURLIJK 2016.
Lees meer
Reacties (1)
Heel fijn.