Dophei

Profielfoto van LadyAnnOriginal
LadyAnnOriginal

Gewone dophei vind je op natte tot vrij droge, zure grond; het is een soort van de natte heide en staat dus tegenover Struikhei als soort van de droge heide, die daar in feite de gewone dophei overvleugelt en verdringt. Na afbranden van de Struikhei, zie je vaak eerst de Gewone dophei die dan later verdrongen wordt.

De meeste heidevelden in de Lage Landen betreffen struikheide, maar in Nederland komen in Drenthe ook nog grote heidevelden met gewone dophei voor. De kroonbladen van de 'gewone dophei' zijn met elkaar vergroeid tot een urnvormige bloemkroon die aan de rand in 4 driehoekige slippen eindigt. De kleur van de bloemkroon is roze, maar spaarzaam komen er ook planten met witte bleoemn voor.

Omdat de lengte van de bloemkroon kan variëren van 5 tot 8 mm zijn alleen de kleinere bloemen toegankelijk voor de honingbij. Hommels met een korte tong breken echter bij de langere bloemen in door een gaatje te bijten onderin de bloemkroon, waarna ook de honingbij gebruik kan maken van dat gaatje.

Bronnen: floravannederland, imkerpedia.nl

  • 0x
  • 276
  • Dophei(de)
  • Erica
  • Planten
  • Leggelderveld

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van pieterbj
pieterbj

Mooie close-up Annemieke !

gr. pieter

Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Wat een prachtige foto van de dopheide.
Profielfoto van petjoe
petjoe

Het lijkt zo wel Legeldersnoepgoed.

l.gr.Petjoe

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's