Volop

Profielfoto van babohj
babohj

De bosanemoon (Anemone nemorosa) is een lage vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).groeien meestal in grote groepen. De plantjes hebben drie bladeren en witte bloemen en worden 10-25 cm hoog.
Bosanemonen hebben een wortelstok, die dicht onder het grondoppervlak loopt en witte knoppen heeft.De bloemen van de bosanemoon zijn tweeslachtig. De bloeistengels dragen meestal maar één bloem, zelden zijn het er twee. De halfknikkende tot rechtopstaande bloemen zijn wit, vaak iets roze of paars aan de onderkant en 2-4 cm groot. Meestal hebben de bloemen zes tot acht kale bloemdekbladen, soms tot twaalf. De omwindselbladen hebben een 1-2 cm lange steel en zijn 2-4 cm lang. De bloempjes hebben een groot aantal meeldraden met gele helmknoppen en een groot aantal stampers.De bosanemoon groeit vaak op lemige, kleiige of sterk humeuze bosbodems met in het winterhalfjaar hoge grondwaterstanden. De overblijvende plant met ondiepe wortelstokken groeit vooral in loofbos, maar wordt ook wel gevonden in houtwallen, bermen, kanaaloevers, slootkanten, langs beken en soms in hooilanden.en bloeit van maart tot eind mei.

  • 0x
  • 390
  • Bosanemoon
  • Anemone nemorosa
  • Planten
  • Bos

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van joanne
joanne
Wat een mooi verhaal van janjoost bij deze prachtige foto.
Profielfoto van janjoost
janjoost
Sorry, ik kon 't niet laten.

http://www.adolphus.nl/xus/antonplant1.html
Profielfoto van janjoost
janjoost
De naam Bosanemoon komt van het Griekse woord anemos (wind) en het Latijnse nemorosa (in het bos). En sylvestris daarenboven betekent bosplant. De plant werd misschien zo genoemd omdat de bloemen opengaan zodra de eerste lentewind waait.

In een legende vinden we een andere verklaring voor de naam en het gedrag van de plant:
[*] Anemone was een nimf die door de windgod Zephyrus bemind werd. Zijn vrouw, de godin Flora, kon dit niet verdragen en werd jaloers. Ze veranderde de nimf in een bosanemoon. Zo komt het dat de bloem nu bij het minste zuchtje wind al beweegt, want dan is Zephyrus bij haar, en ze zou zo kort bloeien dat het niemand zou opvallen.

En er zijn nog meer mythen en legenden:
[B] Volgens de Griekse mythologie zou de bosanemoon ontstaan zijn uit de tranen van Venus, toen haar geliefde Adonis sneuvelde op het slagveld. De gekerstende versie spreekt over de tranen van Maria om de dood van haar zoon. De bosanemoon zou daarom op Goede Vrijdag uitbundiger bloeien.
In de Middeleeuwen gold de bosanemoon als een heilige plant, die betovering en kwade invloed kon weren, als je haar als een amulet bij je droeg.
Profielfoto van janjoost
janjoost
Schat van een bloem, + Plaat.
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Leuke opname...!!!

gr.hennyP.
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Mooie duidelijke opname. Gr. Jan

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's