beukengalmug

Profielfoto van Jopro
Jopro

Herkenning
Deze gallen komen uitsluitend voor op beuken. De gallen zitten op de bovenkant van het blad, zijn hard, eivormig en glad en hebben een spitse punt. De gallen zijn ca. 5-10 mm hoog, zijn op de nerven vastgehecht en komen vaak in groepjes voor op een blad. De gal is eerst groen of groengeel en kan later rood verkleuren. Bij een bruine beuk zijn de gallen donkerpaars. Aan de onderkant van het blad heeft de gal een kleine puntige uitstulping met een kleine opening daarin. Elke gal bevat één witte larve.
Levenswijze
Wanneer de larve volgroeid is, in het najaar, valt de gal van het blad en de larve sluit het gaatje aan de onderkant met spinsel. De larve overwintert in de gal en verpopt zich in het voorjaar. Na een kort popstadium verschijnen de volwassen galmuggen (4-5 mm lang) eind maart, begin april uit de gal. Zij paren en de vrouwtjes leggen eieren op de knoppen van beukenblad. De jonge larven die daar uit komen gaan rond de nerven aan het zich ontwikkelende blad zuigen. Als reactie op de stoffen die de larve bij het zuigen uitscheidt, ontstaat zich vanaf het voorjaar een gal op het blad waarin de larve zich verder ontwikkelt. De beukengalmug heeft één generatie per jaar. (wiki.groenkennisnet.nl).

  • 0x
  • 187
  • beukengalmug
  • Mikiola fagi
  • Planten
  • Noordoostpolder

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van jokoo
jokoo

Lijkt ook wel op het uiteinde van de staart van de schorpioenvlieg.

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Heel mooi afgebeeld!!

gr. Hanneke

Profielfoto van meeney
meeney

Mooi kleurig huisje voor de galmug, fraai vastgelegd en ook de wantsen staan er goed op. Fijne serie met plezierige info.

gr Irma

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's