Pyrietbloem

Profielfoto van DirkSlijkhuis
DirkSlijkhuis

Pyrietbloem, -zon of -dollar uit Sparta Mine, Pope County, Illenois, USA.
'Het is niet alles goud wat er blinkt' is een bekend spreekwoord dat is ontstaan doordat veel mensen het goudgeelglanzende pyriet aanzien voor goud. Pyriet is een veelvoorkomend mineraal dat gewonnen wordt om zwavelzuur mee te maken.
Pyriet of ijzerkies werd door de oude Grieken gebruikt om vuur mee te maken. Als je namelijk met een hamer op het mineraal slaat ontstaan er vonken. Daar dankt pyriet zijn naam aan, want het Griekse pyr betekent vuur.

Fools Gold ('het goud der dwazen') is een bekende bijnaam voor dit mineraal. Met zijn uiterlijk heeft het veel mensen die dachten dat ze goud hadden gevonden voor de gek gehouden. In het Amerika van de 19e eeuw gingen duizenden mensen als dwazen op zoek naar goud, terwijl de aanleiding van deze 'goldrushes' vaak de vondst van het veel minder waardevolle pyriet was. Oud-Nederlandse woorden voor pyriet zijn zwavelijzer, ijzerkies en zwavelkies.

Pyriet is een mineraal dat op vele verschillende manieren kan ontstaan. Meestal ontstaat pyriet in diepe spleten onder de grond, waar heet water doorheen stroomt en waarin ijzer en zwavel opgelost zijn. Wanneer het water in deze zogenaamde hydrothermale gangen dichterbij het aardoppervlak komt en afkoelt, verbinden het ijzer en zwavel zich om kleine, meestal kubusvormige, kristallen te vormen aan de wanden van de spleten. Het pyriet in de steenkoolmijnen van Zuid-Limburg en in de Muschelkalk bij Winterswijk is op deze manier ontstaan.
Uit: Geologie van Nederland

Pyriet Zonnen ontstaan op organische basis als ijzer-zwavel verbinding en zijn 250 miljoen jaar geleden samen met steenkool ontstaan. Er is maar één plek op de wereld waar Pyriet Zonnen worden gevonden, en dat is de steenkoolmijnen van Illinois (USA).

  • 1x
  • 464
  • Pyrietbloem, -zon of -dollar
  • Overig
  • Illenois, USA.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van mseuters
mseuters

zo wat mooi zeg en apart!

Bedankt voor je reactie op mijn sperwer!

gr,Mike

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Gaaf !! Heel interressant. Mooi verhaal !!!

Profielfoto van ladylove40
ladylove40

Gave plaat Dirk.

Lieve groet, Marjon

Profielfoto van babohj
babohj

Interessant !

Hgr. Helga

Profielfoto van tinyvdmeer
tinyvdmeer

Nieuwsgierig makende foto. Dus dank voor de uitgebreide interessante uitleg.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's