Tuinvijver, aanwinst in tuin met extra variatie aan natuurhistorische waarde.

Profielfoto van will
will

In de namiddag begin ik eindelijk aan het nodige vijver onderhoud. Ruim vijftien jaar is de tuinvijver het natte onderdeel van de gecreëerde in cultuur gebrachte omgeving. Plantengroei moet je bijhouden in zo'n relatieve kleine ruimte, wil je de water minnende dieren ruimte geven. Het is verbazingwekkend ?verwonderlijk zelfs? hoe in deze ‘natte’ ruimte gemaakt door de mens de natuur zijn eigen ecosysteem -met flora en fauna onderdelen? opgebouwd. Zelf verander ik en roer ik niet graag in m'n tuinvijver. De natuur zelf is de beste tuinman zegt een 'groene' kennis van me altijd. Dan gaat de hark het water in en graai ik met lange halen door de overtollige planten. Na een paar ‘trekken’ kijk ik naar de planten die op de kant liggen. Hoornblad, waterpest, krabbescheer, de sub?meerse vorm van de kleine watereppe en het drijfplantje watervorkje. Het watervorkje (Riccia fluitans) is een op het water of onder water drijvend levermos. Leg de overbodige planten op de oever, met als reden ?dan kunnen de meegekomen waterdieren? uit het 'groen' kruipen en gelijk weer het water in. Waterplanten hebben in de vijver een belangrijke functie: ze houden het water helder. Dit geldt vooral voor de zuurstofplanten. Behalve dat planten een vijver mooi maken, vervullen ze dus ook een belangrijke biologische taak. Waterplanten houden de vijver helder, door alle aanwezige voedingsstoffen uit het water op te nemen. Er blijft dan niets achter voor algen. Tevens bieden waterplanten schuilgelegenheid voor de vissen, insecten en amfibieën. Ook heb ik al jaren een kranswier in de vijver ?waar die vandaan komen? is voor mij tot op heden ook nog een raadsel ?? Het is de Kranswiersoort: (Nitella flexilis), buigzaam glanswier. Een algemeen voorkomende soort in NL. Kranswieren zijn grote vertakte algen met fijne bladeren, ze groeien meestal dicht bij de bodem en kunnen grote aaneengesloten velden vormen. Dat zie ik ook in de vijver gebeuren vandaar nu het grove onderhoud.
Voor meer info over Kranswieren zie de site van O+B, Kranswierwater (N04.01): http://www.natuurkennis.nl/index.php?hoofdgroep=2&niveau=2&subgroep=103&subsubgroep=1006
Tussen de waterplanten ?die ik heb verwijderd? zitten allerlei waterdieren en ?insecten. Die zet ik gelijk weer terug het water in. Geen 'roofdier' uitgezonderd. Bloedzuigers, Watertorren en Pissebedden en larven van Libellen en Juffers. Kleine goudvisjes ?verwilderd, planten zich al jaren voort? kikkerlarven en zie nu voor het eerst jonge watersalamanders! Heb ik die ook in de vijver ?denk ik op dat moment dat ik ze zie bij me zelf. Hoe zijn die er in gekomen en waar komen ze vandaan? Aan komen lopen? Even later met het afscheppen van de laatste planten resten ?die op het water drijven? vang ik nog een volwassen exemplaar. Maak foto 's van het amfibie, van boven ?beige/bruin? en van de onderzijde is het dier? beige/oranje achtig met kleine zwarte stipjes. Welke soort is het ? die zoeken we op! Als het werk gedaan is, dan pluis ik het uit. Zoek informatie van internet en sla natuurgidsen erop na. Uiteindelijk de soort op naam gebracht, het is de Kleine Watersalamander. Leuke soort, voor mij -een aanwinst- en tevens een extra ‘vink’ op de streeplijst 100 Tuinsoorten van de KNNV.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van meeney
meeney
Pracht vijver !

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's