Nessie

Profielfoto van Elzm_54
Elzm_54

De vroegste waarneming van het mythische ‘Monster van Loch Ness’ (‘Nessie’) stamt uit de Middeleeuwen. Op 22 augustus 565 zou het monster gespot zijn door de christelijke priester Sint-Columba. De moderne interesse in het watermonster kwam pas eeuwen later op gang, vanaf 1933, toen de legende breed bekend werd. wiki)
Het voorval van de eerste waarneming van het Loch Ness-monster staat in een hagiografisch werk uit de Middeleeuwen, geschreven door de abt Adomnán (628-704): Het leven van Sint-Columba.
De Ierse priester Sint-Columba was op missie om mensen in Schotland tot het christendom te bekeren. Hij woonde een begrafenis bij, nabij de rivier Ness (bij de huidige Noord-Schotse stad Inverness), die uitmondt in het meer Loch Ness. De persoon die begraven werd, zou volgens omstanders gedood zijn door een groot watermonster. Hierop besloot Sint-Columba om zijn assistent-missionaris Lugneus Mocumin het water in te laten gaan. Daarop zou het monster opgedoken zijn uit het water om Mocumin aan te vallen. Priester Sint-Columba zou de situatie gered hebben door een houten kruis omhoog te houden, terwijl hij het monster bestrafte met woorden van de volgende strekking: “Tot hier en niet verder! Blijf van de man af! En ga direct weg!”
Het monster verdween vervolgens onder water. Critici van dit verhaal, dat natuurlijk sterk hagiografisch is, wijzen erop dat het monster in de rivier werd gespot en niet in het meer. Verder kwam dit type volksverhalen, waarbij een dappere held een monster doodde in naam van het christendom, in de Middeleeuwen veel voor. Een bekend voorbeeld is de legende van Sint-Joris en de draak uit de derde eeuw na Christus. Verder kennen we het teken van het kruis ook uit het visioen van Constantijn de Grote ‘In dit teken zult gij overwinnen‘.

Bron: Historiek

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van ladylove40
ladylove40

Schitterend die Nessie, goed gezien & vastgelegd Els.

Lieve groet, Marjon

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Logisch dat je hem niet kende de winterjasmijn in het wit.

Ik had me even vergist, het is de winterkamperfoelie. (Lonicera fragrantissima)

gr. Hanneke

Profielfoto van GertPaassen
GertPaassen

Goed gezien en prachtige vondst

hgr Gert

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Bijzondere vorm, kop, bek!

Mooie vondst!

gr. Hanneke

Profielfoto van janjoost
janjoost
Bizarre wilgen ..... Mythisch
- groet
Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Dat ziet er wel als een monstertje uit Els

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's