Wilgenhoutvlinder

Profielfoto van hbrummelhuis
hbrummelhuis

De nachtactieve nachtvlinder is 6-10 cm groot met een vleugelspanwijdte van 7-10 cm. Het dier heeft geen roltong en kan zich daardoor niet voeden. De mannelijke en vrouwelijke exemplaren hebben derhalve slechts enkele dagen om te paren en eitjes te leggen, voordat ze sterven. De vlinder zet haar eitjes af in zachte delen van aangetaste bomen.

De rupsen die uit de eitjes komen voeden zich met het hout, waarbij een gang ontstaat die tientallen centimeters lang kan worden, met een doorsnede van twee centimeter. De rupsgaten bevinden zich onderaan een stam, op ongeveer 1-1,5 cm van de bodem. De rupsen zien eruit als rode worstjes van zeker negen centimeter lang en zijn nauwelijks behaard. Ze kunnen twee tot viermaal overwinteren in boomschors of spinthout voordat ze zich verpoppen. Waardplanten voor de rupsen zijn de meeste loofbomen, met een voorkeur voor wilg, eik en populier.

  • 0x
  • 236
  • Wilgenhoutvlinder
  • Cossus cossus
  • Geleedpotigen
  • Fayersheide boven Almelo

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Het is toch wat in de dierenwereld, snel paren, eitjes leggen en doei, dat was het dan !!

Goed verteld en mooi deze vlinder !!

Profielfoto van meeney
meeney

Wat een interessante info bij deze vlinder. Goeie foto maar wat deed ie op de grond of misschien al aan het einde van zijn/haar leven ? Beetje triest eigenlijk.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's