Weidehommel

Profielfoto van Jopro
Jopro

Herkenning
De vrouwtjes hebben een zwarte beharing op het borststuk en achterlijf. Ze hebben een rood-oranje achterlijfspunt (laatste drie segmenten). Op de voorkant van het borststuk en op de voorkant van het achterlijf loopt een gele band die echter ook deels of in het geheel kan ontbreken. Kleurverschillen zijn groot bij de Weidehommel. Werksters van Weidehommels zijn onder meer met die van Grashommel ( Bombus ruderarius ) te verwarren.

Het mannetje heeft een geel behaarde kop en borststuk. Ze zijn soms te verwarren met mannetjes van Steenhommel ( Bombus lapidarius ). Afgevlogen mannetjes zijn ook gemakkelijk te verwarren met die van mannetjes Veenhommel ( Bombus jonellus ).

Biologie
De Weidehommel nestelt meestal bovengronds, met een volksgrootte van 50 tot 120 individuen. Deze hommel wordt geparasiteerd door de Vierkleurige koekoekshommel (Bombus sylvestris).


Drachtplanten
Deze soort is sterk polylectisch en verzamelt stuifmeel van verschillende plantensoorten uit diverse plantenfamilies.

Vliegtijd
Deze soort vliegt van eind februari tot eind oktober. De doorsnee levenscyclus is echter kort. In augustus is de Weidehommel vaak al weer verdwenen. Soms worden in oktober nog wel eens individen gezien. Door zijn vroege vliegtijd heet deze soort dan ook de ' Early bumblebee ' in het Engels.

Grootte
Koninginnen 15-17 mm, mannetjes 11-13 mm

Verspreiding
De Weidehommel komt algemeen voor in diverse soorten biotopen zoals open landschappen, bloemrijke graslanden, langs bosranden maar ook in tuinen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Heel mooi

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Goede opname met veel info Joop.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's