Zoek de meelifter

Profielfoto van Picapiú
Picapiú

Deze voorjaarsmestkever heeft een meelifter, een forens, die op deze manier een nieuw leefgebied hoopt te vinden. Het is een foretische mijt. (met dank aan Jeanette voor de determinatiecorrecties)

  • 0x
  • 325
  • Voorjaarsmestkever, ook wel bosmestkever genoemd
  • Geotrupes vernalis (+?)
  • Geleedpotigen
  • Heumensoord Nijmegen

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van Pudding4brains
Pudding4brains

Hallo Picapiú,

Jeanette vroeg me om hier even naar te kijken. De stap van "foretische mijt" naar Boletoglyphus boletophagi is duidelijk te enthousiast ;o)

Wellicht is dit het eerste/beste wat je tegenkwam met de zoekterm "foretische mijt" - dat kan, want er is niet heel erg veel in het Nederlands gepubliceerd over dit fenomeen.

Het artikel van Theodoor dat Boletoglyphus boletophagi voor Nederland op de kaart zet is evenwel vrij duidelijk over de associatie met slechts een handjevol schimmelsbezoekende gastheren/transporteurs uit de families Tenebrionidae en Ciidae. Op een mestbezoekende Geotrupidae heeft die mijtensoort dus weinig te zoeken en voor zover herkenbaar lijkt het mijtje op de foto er ook echt niet op.

Er zijn talloze soorten mijten die meeliften met allerlei insecten. Sommige soorten pakken een lift met zo ongeveer elk groter organisme dat toevallig in hun biotoop voorbij komt, andere zijn een stuk kieskeuriger en soms zelfs op één gastheersoort gespecialiseerd, of op een beperkt aantal gelijkende soorten uit hetzelfde geslacht. Vaak zijn het ook onvolwassen stadia van de mijt die meeliften, wat het ingewikkeld kan maken om ze op naam te brengen. Zo moet je de mijten dan bijvoorbeeld in een gecontroleerde omgeving opvangen als ze van de kever afstappen en ze nog een tijdje doorvoeren totdat ze volwassen zijn, om ze daarna te prepareren en onder een microscoop te determineren - als je er al determinatieliteratuur voor kunt vinden.

Er zijn niet veel mensen die dat doen en nog minder mensen die op basis van de ervaring die ze daarmee hebben opgedaan het aan zouden durven om een mijtje op een kever op basis van een foto op naam te brengen. Lees: Vergeet het. Het gaat niet lukken om op basis van zo'n foto betrouwbaar een naam te vinden voor je mijtje. Wel is er een artikel uit 1990, waarin een 13-tal soorten foretische mijten op Geotrupes vernalis in Polen genoemd worden, dus dat is misschien toch leuk om eens te bekijken. Bedenk wel dat het in Nederland weer net effe anders kan zijn.

Duzz: Veel verder dan een generieke benoeming als "foretische mijt" ga je niet komen, ben ik bang.

Groetsjens,

Arp

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

Goed gezien...

Ik zie vaak mijtjes op naaktslakken.

gr. Henny

Profielfoto van ac. Clewits
ac. Clewits

Ja, ik zie het, mooie foto.

Gr. Anna.

Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting

Goed gezien, mooi gefotografeerd. Mooie parelmoerkleuren tot fel lila-paars op de mestkever.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's