Viltvlekzandbij

Profielfoto van Jopro
Jopro

Herkenning:
Het vrouwtje van de Viltvlekzandbij is groter dan een Honingbij. Het borststuk is aan de bovenzijde oranje behaard, sterk contrasterend met het glimmend zwart achterlijf. Ze heeft aan de zijranden van tergieten 2-3 witte haarvlekken. De kleur van de beharing op het gezicht varieert van lichtbruin tot zwartbruin.

Bij het mannetje is het gezicht ook licht behaard, maar deze heeft zwarte haren langs de binnenoogrand.

Biologie:
De Viltvlekzandbij komt voor op uiteenlopende terreinen en lijkt geen voorkeur te hebben voor een bepaalde grondsoort. Dit zijn dus allerlei droge habitats met voorjaarsbloeiende bomen en struiken; bosranden, duinen, groeven, heide- en landbouwgebieden, stadstuinen en parken.

Ze nestelen gewoonlijk in vlakke of hellende weiden met kort gras, bijvoorbeeld grasvelden in parken en tuinen of door schapen begraasd weiland. De soort nestelt voornamelijk niet in aggregaties. Het mannetje zet geurvlaggen af op bladeren of takken van heggen, struiken of bomen om vrouwtjes te lokken. Daarnaast wachten ze de vrouwtjes op aan de nesten door over de nesten te vliegen. Smalbandwespbij (Nomada goodeniana) treedt op als koekoeksbij van de Viltvlekzandbij.

Drachtplanten:
De soort is polylectisch op kruiden, struiken en bomen en wordt onder andere waargenomen op boterbloem (Ranunculus), paardenbloem (Taraxacum) en wilg (Salix).

Vliegtijd:
De soort vliegt van maart tot halverwege juni.

Grootte:
Vrouwtje 12 tot 15 mm. Het mannetje meet 12 tot 13 mm.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van daksaya
daksaya

Mooi close.

Profielfoto van Barky
Barky

Mooie macro!

vrgr Annelies V.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's