Tripsen

Profielfoto van daksaya
daksaya

Trips (Thysanoptera) zijn kleine, dunne insecten met gerafelde vleugels (vandaar de wetenschappelijke naam Thysanoptera: een combinatie van het Griekse thysanos (rafel) en pteron (vleugel)).
De meeste trips plagen komen vaker voor in serre of binnenkweek dan buiten.
De meest gebruikte namen voor tripsen zijn Onweersvliegjes of Onweersbeestjes. Tripsen voeden zich met sappen uit cellen van verscheidene soorten planten en dieren door gaatjes in de cel te prikken en de inhoud op te zuigen. Veel soorten tripsen worden hierdoor bij boeren gezien als ongedierte omdat ze de gewassen aantasten. Andere soorten tripsen voeden zich met sappen uit andere insecten of mijten en worden nuttig bevonden, terwijl de rest van de soorten zich voedt met sappen uit schimmels. Er zijn tot nu toe zo'n 5000 soorten bekend.
De meest voorkomende tripssoorten zijn tabakstrips en californische trips. Het tripsvrouwtje legt haar eitjes in het plantenweefsel.
Trips zijn zeer klein (<1 mm in de breedte) en kunnen niet zo goed vliegen, hoewel ze door thermiek en de wind ook op grote hoogtes kunnen voorkomen. Onder optimale omstandigheden kunnen trips zich erg gemakkelijk en snel vermenigvuldigen waardoor kwekers ze als storend ervaren en als plaag worden gezien.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Ingeborg-foto's
Ingeborg-foto's

Mooi in beeld gebracht, deze Tripsen.

Gr.

Ingeborg

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's