De Steenhommel is een van de gemakkelijkste herkenbare hommels. Het oranje ‘kontje’ is het herkenbaarste detail. Hij lijkt veel op de zeldzamere grashommel, maar de steenhommel is veel voller van kleur. Nu in deze tijd van het jaargetijde als er een dag is -met wat najaarszon- kun je ze nog waarnemen. In de zomer druk vliegend van bloem naar bloem –rond draaiend om de stamper en stuifmeeldraden- gelijk de bloem bevruchten en als tegenprestatie het vergaren van stuifmeelkorrels. Een bijenkolonie verbruikt jaarlijks 20 tot 40 kg stuifmeel. De behoeften aan eiwitten, vetten, mineralen en vitamines worden gedekt door de opname van stuifmeel. Koolhydraten vinden de bijen in suikerhoudende sappen als nectar en honingdauw.
Voorkomen; Steenhommels zijn algemeen voorkomend, aan de kust lijkt ze iets meer vertegenwoordigd te zijn dan in het binnenland. Het geschikte biotoop open landschappen, graslanden en langs bermen en bosranden, maar ook in tuinen. De steenhommel is in heel veel tuinen een gewone verschijning. De steenhommel is vaak te vinden op de Geranium ooievaarsbeksoorten b.v. de 'Rozanne'.
Levenswijze identiek aan de weidehommel. Koningin bekleedt haar nest meestal met een aaneengesloten laagje was. Nesten worden onderaards in muizenholletjes gebouwd, maar ook wel bovenaards in verlaten vogelnestkastjes. De steenhommel verdedigt het nest wat feller dan andere hommels en de werksters gaan tot de aanval over als het nest wordt verstoord. Volken kunnen uit ongeveer 300 dieren bestaan en de nesten vallen pas laat in het jaar uiteen. Deze soort wordt als enige geparasiteerd door de Rode koekoekshommel, die enorm op de koningin van de steenhommels lijkt. Deze koekoekshommel legt eitjes in het nest van de steenhommels en laat de jongen grootbrengen door de werksters van het nest.
Vliegtijd: half maart t/m half oktober. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van midden maart tot eind mei, de werksters van eind april tot eind september en de jonge koninginnen en mannetjes van eind juli tot begin oktober.
Meer weten over Stuifmeel/Stuifmeelkorrels -gezond natuurproduct- zie website Imkersbond ABTB:
http://www.imkersbondabtb.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=37
Lees meer
Reacties (1)