Ruwe pissebed

Profielfoto van Jopro
Jopro

Lengte: 9,0-13,5 mm.

- Oog: met meerdere ocellen (puntoogjes).

- Antenne: flagellum (laatste deel antenne) bestaat uit 2 segmenten. Beide zijden van de kop met uitstekende lobben.

- Lichaam: matgrijs van kleur, soms met een wat lichtere zoom aan de rand. Soms met een oranje of geelgroene grondkleur met onregelmatig gerangschikt grijze vlekjes. Telson (puntje aan het 'achterlijf') is spits, met grootste breedte voor het midden. Voelt ruw aan door de vele kleine pukkeltjes op het lichaam.

- Pleopodale longen (onderkant laatste vijf lichaamsegmenten): twee paar.

- Gelijkende soorten: Porcellio spinicornis heeft een donkere kop en laatste vijf lichaamsegmenten. Porcellio laevis is glad en Porcellio dilatatus is breed en heeft een recht of afgerond telson ('staartpuntje'). Trachelipus rathkii heeft regelmatig gerangschikte vlekkenrijtjes, een afgeronde, niet omhoog gebogen frontale lob (tussen de ogen) en heeft vijf pleopodale longen.

- Habitat: de meest algemene soort van ons land. Stelt weinig eisen aan zijn omgeving en komt overal voor, van matig vochtige tot natte milieus, onder hout, stenen, plastic, achter schors en in de grond. Voor meer informatie over de ecologie en verspreiding zie http://www.pissebeddenproject.nl/

Soms komen dieren voor die een helder paarse kleur hebben. Deze pissebedden zijn dan aangetast door het iridovirus, waaraan ze zeker zullen sterven.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Mooi plaatje!!

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's