Net geland

Profielfoto van LadyAnnOriginal
LadyAnnOriginal

De rozenkever wordt ook wel Johanneskever of tuinkevertje genoemd. Larven (engerlingen) van deze bladsprietkeversoort ontwikkelen zich in de bovenste zone van graszoden en voeden zich met de wortels. Ook kunnen larven overleven met wortels van sierplanten en kleine (fruit)bomen. Volwassen rozenkevers voeden zich met bladeren, vruchten en bloemknoppen.

Van mei tot juni verschijnen de 8-12 mm lange kevers. De dekschilden ter bescherming van de vleugels zijn roodbruin van kleur. Het halsschild en de kop hebben een groenzwarte kleur. Lange haren op de poten en soms ook op de dekschilden kenmerken deze kever.

In mei en juni komen de volwasssen kevers tevoorschijn. De mannetjes vliegen uit en vormen een zwerm boven de grond, op zoek naar vrouwtjes om mee te paren.

Mannelijke kevers leven drie weken en voeden zich met bladeren, vruchten en bloemknoppen. Vrouwtjes zijn enkel boven de grond voor de paring. In eerste instantie leggen de vrouwtjes ongeveer 75% van de 40 eitjes. Dan vliegen ook de vrouwtjes uit om de overige eitjes te leggen, wat de verspreiding van de soort bepaalt.

Bronnen: Koppert / Kad

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van daksaya
daksaya

Ik zie ze ook weer in mijn tuin. Heel mooi.

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Wat leuk zo in de vlucht, knap gedaan.

gr. Hanneke

Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Een mooie foto met fijne info.
Profielfoto van petjoe
petjoe

Fantastische actie foto Annemieke,

l.gr.petjoe

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's