Roze bladluis

Profielfoto van daksaya
daksaya

Bladluizen zijn zuigende insecten die in alle kleuren voorkomen. De meest gekende zijn de groene en zwarte bladluizen, maar witte, paarse en roze varianten bestaan ook. Ze zuigen aan de bladeren en stengels van de plant, waardoor deze verzwakt en bij een zware aantasting zelfs kan afsterven. Vooral jonge planten en hagen kunnen zwaar lijden onder de zuigkracht van bladluizen. Bovendien verspreiden bladluizen virusziekten en scheiden ze het teveel aan suikers uit waardoor er een zwarte roetdauwschimmel ontstaat op de aangetaste planten.
Bladluizen bestrijden kan je met vele keukenmiddeltjes maar de natuur zelf biedt ook een antwoord op dit probleem: nuttige insecten. Lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, zweefvliegen, sluipwespen en vogels zijn allemaal inheems en bladluiseters! Lok deze natuurlijke vijanden naar je tuin en er zal zich geen bladluisplaag ontwikkelen.
Om nuttige insecten te lokken moet je zorgen dat er van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst bloeiende planten aanwezig zijn in je tuin. De aanwezigheid van stuifmeel is essentieel omdat de volwassen nuttige insecten zoals gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen uitsluitend leven van nectar. Ook een perceeltje wilde bloemen aanleggen is een aanrader. En dan vooral, snoei je planten na de winter in plaats van voor de winter. Zo hebben lieveheersbeestjes voldoende overwinteringsplaatsen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (7)

Profielfoto van petjoe
petjoe

Prachtig Paul, en wat een belangrijke info

l.gr.Petjoe

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

Ja, je ziet ze in allerlei kleuren, ik heb op dit moment veel van die beestjes in de tuin...

gr.Henny

Profielfoto van meeney
meeney

Mooie foto, interessante info !

Profielfoto van SjanivanOphemert
SjanivanOphemert

goede info bij je foto Paul.

vrgr.sjani

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Mooie beestjes serie

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Heel mooi en een heel goed verhaal!!

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's