Rouwvlieg

Profielfoto van Jopro
Jopro

Rouwvliegen zijn geen echte vliegen maar behoren tot de muggen. De meest bekende vertegenwoordigers zijn de maartse vlieg (Bibio marci), tuinhaarmug (Bibio hortulanus) en de gewone rouwvlieg (Dilophus febrilis).

De rouwvlieg is zwart en komt aan het begin van de lente massaal voor. De larven kunnen schade aanrichten in grasland en grasvelden.

De rouwvlieg legt haar eitjes in grasland, vaak aan de randen van oude mestflatten. Aangezien de vliegen de eitjes in grote getale op één plaats afzetten, komen de larven altijd voor in de vorm van nestjes, waar honderden larven bij elkaar kunnen zitten. De rouwvlieglarven voeden zich met organisch materiaal van de verterende mest en afgestorven grasresten en later ook met grasplantjes. De schade wordt zichtbaar vanaf de herfst. Met de pekel bad methode (1 kg zout in 5 liter lauwwarm water) waarin 10 zodestukjes van 10 bij 10 cm worden gelegd, kun je de aanwezigheid van rouwvlieglarven vast stellen. Veel vogels zoals spreeuwen, roeken, zwarte kraaien en meeuwen op een perceel kan een aanwijzing zijn voor het voorkomen van bodeminsecten zoals rouwvlieglarven. (Groen Kennisnet).

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's