Rosse Metselbij

Profielfoto van Jopro
Jopro

Herkenning

De Rosse Metselbij is een rossig behaard bijtje. De kop, het borststuk en de voorste achterlijfsegmenten zijn rosbruin behaard (net als bij mensen worden hun beharing ook grijs/wit naarmate ze ouder worden). Ze hebben een zwarte beharing op de laatste twee achterlijffssegmenten en zwarte poten met rossig bruine haren. Deze soort geeft een iets 'slankere' indruk dan de Gehoornde metselbij ( Osmia cornuta ) waarmee ze vaak verward wordt. De mannetjes en vrouwtjes verschillen verder licht van uiterlijk:

De vrouwtjes hebben een rossige beharing op de voorkant van de kop, ze zijn groter dan de mannetjes, ze hebben lange rosse haren op de buikzijde van het achterlijf (buikschuier) en zeer typische hoorntjes op de kop.

De mannetjes hebben bleke haren op de voorkant van de kop, ze zijn kleiner dan de vrouwtjes, hebben geen buikschuier en geen hoorntjes. De mannetjes hebben wel opvallend lange antennen, die een stuk langer zijn dan bij de vrouwtjes.

Biologie

De vrouwtjes maken nesten in allerlei kleine holletjes, die ze met leem/zand dichtmetselen. De mannetjes verschijnen meestal eind maart enkele dagen voor de vrouwtjes tevoorschijn komen. In april beginnen de vrouwtjes onvermoeid nestjes te bouwen. Nestje na nestje wordt met stuifmeel bevoorraad, zodat het nageslacht genoeg te eten zou hebben. Tot eind mei/begin juni kan je vrouwtjes vinden die nog nestjes bouwen. Ze nestelt vooral in oude kevergangen van 4 tot 8 mm doorsnee (voorkeur 6mm), maar ook bamboestokken, oude muren of rietstengels worden geaccepteerd.

Drachtplanten

Deze soort is sterk polylectisch en verzamelt stuifmeel van verschillende plantensoorten uit diverse plantenfamilies.

Vliegtijd

Deze soort vliegt van begin maart tot eind juni

Grootte

vrouwtjes 10-12 mm, mannetjes: 9-11 mm

(Waarneming.nl)

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van petjoe
petjoe

ja mooi die info er Bij

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Prachtig in het paars!!
Met Jan eens, goede en leerzame serie!!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's