Ophion obscuratus is één van de grootste sluipwespen die in ons land voorkomt is met z’n 22 mm een reus onder de sluipwespen.
Ophions gaan ’s nachts op zoek naar voedsel voor hun nageslacht
Ze staan bekend om hun uitstekend reukvermogen. Met hun lange antennes, kunnen ze het geringste geursignaal opvangen. Hierdoor zijn ze in staat om zeer gericht op zoek te gaan naar hun prooien. Eens een potentiële prooi wordt gelocaliseerd, wordt ze met één steek tijdelijk verdoofd. Daarna legt de sluipwesp één eitje in haar prooi, die na de steek weer bij 'bewustzijn' komt. Dit eitje ontwikkelt zich in de gastheer tot larve en doet zich dan tegoed aan het zachte binnenste van de vlinderrups. Daarna komt de sluipwesplarve uit de (leeggegeten) vlinderups tevoorschijn en verpopt ze zich in een harde zijdecocon op de grond.
Info: Ophion.nl
Lees meer
Reacties (6)
Prima opname en info, deze week nog verschillende gezien. Gr. Jan
Prachtige wesp en fijne info heb je erbij gezet.
Wat een prachtige kleurrijke sluipwesp. Mooie opname van gemaakt.
vrgr Annelies V.