Oranjetip vrouwtje, ook wel peterselievlinder genoemd

Profielfoto van Bertie Sijbrands
Bertie Sijbrands

Oranjetipjes horen bij de familie van de witjes. Die zijn soms nogal lastig uit elkaar te houden, maar dat geldt niet voor de mannetjes van het oranjetipje. De prachtig feloranje top van de vleugel valt erg op: niet te verwarren met andere vlinders. Voor vrouwtjes gaat dat niet op, want daarbij ontbreekt het oranje op de vleugel. Ze zijn wit van boven met een zwarte vleugelpunt, precies als de koolwitjes

Peterselievlinder
Vliegend zijn ze dan ook niet makkelijk uit elkaar te houden. Zit ze stil en met de vleugels omhoog, dan zie je de prachtige olijfgroene tekening op de onderzijde. De bijnaam van dit vlindertje, peterselievlinder, is afgeleid van die onderkant.

Verwarring
Voor ons zijn die vrouwtjes niet makkelijk te herkennen, maar dat geldt ook voor de mannetjes. Vliegend door een mooi vochtig graslandje langs een bosrand ziet hij in de verte al snel een wit vlindertje fladderen. Dat zou best een vrouwtje kunnen zijn! In volle vaart vliegt hij er naartoe en inspecteert de vlinder. Als het een koolwitje betreft, ruikt hij dat vrij snel. Dan zal hij zijn aandacht snel verliezen en op zoek gaan naar een volgende witte vlinder.

Bron: de vlinderstichting.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van Ingeborg-foto's
Ingeborg-foto's

Fraaie opname van het Oranjetipje,

komt mooi uit tegen de egale achtergrond.

Gr.

Ingeborg

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Prachtig!!

gr. Hanneke

Profielfoto van Jopro
Jopro

Prachtige serene foto !

Gr.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's