Vrouwtjes worden beduidend groter dan mannetjes.
Als de spinnen nog jong zijn, verschillen de mannetjes en wijfjes niet veel van elkaar. Maar na verloop van tijd groeien de wijfjes harder dan de mannetjes. In de zomer van hun tweede levensjaar, als de wijfjes volwassen worden, groeien ze zeer snel.
De kruisspin is een vrij grote spin met vlekkenpatronen op de rug in de vorm van een kruis. De kleur van het dier is zeer variabel, en varieert van vaalgeel tot donkerbruin. De lengte is ongeveer 11 tot 18 millimeter. Zie voor de algemene bouw van spinnen het artikel spinnen. Het lichaam van de spin is verdeeld in een kopborststuk en een achterlijf. Aan het kopborststuk zijn vier paar poten bevestigd. Aan de voorzijde bevinden zich twee paar kaken, door de bovenkaken loopt een gifkanaal en de gifklieren liggen in het kopborststuk.
Het is moeilijk om een beet van een kruisspin uit te lokken. Maar als het diertje bijt is het voor mensen licht onplezierig, maar volstrekt onschadelijk.
De kruisspin lijkt een beetje op de eikenbladwielwebspin (Araenus ceropegius). Deze soort heeft echter een iets ander patroon op de rug, blijft kleiner en overwintert als jonge spin en niet als ei.
Lees meer
Blijf op de hoogte
Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.
InloggenLog in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Upload en deel je foto's
Foto uploaden