Stevige kaken

Profielfoto van daksaya
daksaya

Mieren zijn insecten en hebben dus zes poten. Het lichaam van een mier bestaat uit een kop, borststuk en achterlijf. De maag zit, net zoals de krop, aan het achterlijf. Een krop is een soort zakje waarin de mieren voedsel voor andere mieren meenemen. Op de kop zitten de ogen. Ze hebben drie piepkleine ogen en twee wat grotere ogen. Met deze ogen kunnen ze niet zo heel goed zien. Gelukkig kunnen ze wel goed ruiken, dit doen mieren met twee grote voelsprieten. Deze zitten ook op de kop. Mieren behoren tot de orde van vliesvleugeligen, waar ook wespen en bijen bij horen.
Als mieren elkaar tegenkomen groeten ze elkaar door met hun voelsprieten aan te raken, om te kijken of de ander uit hetzelfde nest komt of dat het een indringer is.
Ook gebruiken mieren feromonen, dit zijn moleculen met een bepaalde geur. Met de feromonen kunnen mieren verschillende dingen tegen elkaar zeggen, bijvoorbeeld dat er ergens voedsel te vinden is, of dat er gevaar is.
Verschillende soorten mieren, en zelfs mieren van dezelfde soort, maar van een andere kolonie, hebben een unieke feromooncode, een unieke geur van de kolonie. Zo weten mieren ook of er mieren van een andere kolonie zijn. Deze unieke feromoon verandert continu, zo hebben mieren die in een experiment voor lange tijd gescheiden zijn van de rest van de kolonie, een andere geur dan de rest gekregen. Wanneer deze mieren terug bij de kolonie geplaatst worden, worden ze niet meer herkend door de andere mieren, en herkennen ze zelf de andere mieren ook niet meer.
Mieren hebben stevige kaken, sommige soorten kunnen daarmee gemeen bijten. Mieren scheiden ook een speciaal zuur af, mierenzuur, dat een bijtend gevoel veroorzaakt. Sommige mieren hebben net als bijen een angel, en kunnen pijnlijk steken. In Nederland en België komen weinig mieren voor met een angel zoal. Er is er toch een, namelijk de Myrmica Rubra.
https://wikikids.nl/Mieren

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van YvonneMenting
YvonneMenting

Mooie serie, Paul. Deze staat er wel heel mooi op...

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Mooie beestjes serie

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's