Aphodius contaminatus

Profielfoto van daksaya
daksaya

In een keer waren ze daar. Een tientallen mestkevers in de tuin. Een paar zaten op de natte tuintafel en konden door de nattigheid niet zo goed lopen. Ik had gelezen dat vorig jaar vooral in het zuiden ook al in oktober veel van dit soort kevertjes te zien waren. Voor mij is dit de eerste keer dat ik dit waarneem. Zou kunnen komen door de weersverandering. Het is waarschijnlijk de Aphodius prodromus, maar zou ook de Aphodius sphacelatus kunnen zijn die er sterk op lijkt.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

En hier waren ze ook Paul! Zo ineens...Ik had er zelfs één in mijn haren zitten...

gr.Henny

Profielfoto van daksaya
daksaya

Hallo Arp,

Dank je wel voor je reactie.

Hij lijkt idd meer op de Aphodius contaminatus. Ik zal de naam veranderen. De vindplaats is trouwens Breda wijk Boeimeer. En de foto met geopende vleugels is het zelfde kevertje.

Profielfoto van Pudding4brains
Pudding4brains

Hallo Daksaya,

Jeanette vroeg me om hier even naar te kijken.

Goeie scherpe foto, maar niet per se de aller makkelijkste kijkhoek voor determinatie. Hoe ben je tot de soortnaam prodromus gekomen? Zelf gedetermineerd of heb je hulp gehad?

Het is in elk geval zeker géén Aphodius (Melinopterus) prodromus maar eentje uit het subgenus Nimbus . Voor zover de genoemde tuin in Nederland ligt en niet in de Oeral of Tsjechië ofzo zou het dan eigenlijk gewoon Aphodius (Nimbus) contaminatus moeten zijn (geen Nederlandse naam), of kortweg Aphodius contaminatus. Dat is ook de meest waarschijnlijke soort om nu massaal opeens in een (Nederlandse) tuin te vinden.

De leuke foto met geopende vleugels was hetzelfde beest neem ik aan?

Een juiste naam (en vindplaats) bij je foto's maakt ze nog waardevoller :o)

Vriendelijke groet,

Arp

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's