Lindenspitskop

Profielfoto van daksaya
daksaya

De lindenspitskop (Oxycarenus lavaterae) werd in 2008 voor het eerst gemeld in de Benelux: een kortstondige vestiging in Zuid-Nederland. In waarnemingen.be dateert de eerste melding van deze soort uit 2014. Vervolgens werd de lindenspitskop zowel in 2016 als in op telkens drie locaties waargenomen. Dit jaar staat de teller echter al op meer dan 10 locaties. Die liggen verspreid van Kortrijk tot Antwerpen.
De lindenspitskop valt vooral op omdat de soort in grote groepen op lindes vertoeft, vaak met vele honderden bij elkaar. Zo’n aggregaties bestaan doorgaans uit nimfen (onvolwassen exemplaren) en volwassen individuen (in beide stadia kan de soort overwinteren). Instinctief zou je vermoeden dat zo’n grote groepen wantsen schadelijk zijn voor de boom, maar totnogtoe werd nergens schade vastgesteld. De wantsen leven van sappen. De soort wordt gecatalogeerd als onschadelijk: paniek is onnodig.
Vermoedelijk lift de lindenspitskop geregeld mee met allerlei transport. De uitbreiding van de soort van Zuid- naar Noord-Europa wordt in verband gebracht met de import van plantgoed. Opmerkelijk is dat deze wants in Zuid-Europa vooral op Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruiden zit, terwijl in Centraal- en West-Europa linde de belangrijke waardplant lijkt; een gelijkaardige switch werd bij de eveneens warteminnende vuurwants vastgesteld. In Zwitserland bleek dat de wantsen, die op lindeschors overwinteren, probleemloos temperaturen van -10°C overleven. Dus wellicht is de lindenspitskop een blijver in ons land.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (7)

Profielfoto van joanne
joanne

Mooie waarneming en foto. Hier in Nijmegen zitten ze in wel 5 bomen.hele kolonies.Mooi om te zien.

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Geen paniek dus, mooi verhaal bij deze prachtwants!

(ik ga ook maar eens in mijn Linde's kijken !).

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Mooie wants

Profielfoto van daksaya
daksaya

@ Marjon en Tjerk

Ga ik spoedig doen..

Gr. Paul

Profielfoto van tjerknawijn
tjerknawijn

Bijzondere waarneming, Paul! Inderdaad (suggestie Marion) de moeite waard om deze soort aan te melden op waarneming.nl. Enige tijd geleden stond hier ook een waarneming van de lindenspitskop gedaan in Nijmegen door Joanne. Ben benieuwd waar jij je vondst deed.

Profielfoto van ladylove40
ladylove40

Hij heeft 'n mooie tekening Paul, maar of 't goed is dat 'ie nu hier in Nederland huist is de vraag, heb je 'm gemeld op waarnemingen.nl ? Lieve groet, Marjon

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

Bijzonder! Ben deze nog nooit tegen gekomen.

gr.Henny

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's