Glazenwasser

Profielfoto van Jopro
Jopro

Je kent ze vast, de langpootmuggen. Het zijn schokkerige vliegers met drie paar lange poten, die twee keer de lichaamslengte beslaan, een langgerekt lijf, donkere kraalogen en een vooruitstekende snuit die op een steeksnuit lijkt. Met die snuit kunnen langpootmuggen overigens niet bijten of prikken omdat de kaken verkleind zijn. Ze leven van nectar en stuifmeel, maar bij sommige soorten kunnen de volwassen langpootmuggen helemaal niet meer eten. Alles wat ze nodig hebben, hebben ze als larve al bij elkaar verorberd.
De larven zijn niet geliefd, ze veroorzaken veel schade aan grassen en gewassen, maar de langpootmug zelf is geheel onschadelijk.
Dit is het vrouwtje van de Nephrotoma flavipalpis, een tijgerlangpootsoort. Aan haar achterlijf zit de spitse legbuis waarmee ze 1 millimeter lange, zwarte, smalle eitjes zal leggen. Zoals wel eens gedacht wordt, kan ze daar ook niet mee steken.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van Jopro
Jopro

Beste Jeanette, dank je voor je reactie, ik hoef niet van de foto uit te gaan, deze tijgerlangpootmug zat op 24/4 op een raam van mijn woning (NW Overijssel) , de vrouwtjes zijn groter en hebben een duidelijke achterlijfspunt in tegenstelling tot de mannetjes waar de geslachtsorganen onopvallend zijn. gr.

Profielfoto van janjoost
janjoost

Gaaf. dat rode puntje. .. Helemáál MOOI

Profielfoto van jeanette
jeanette

Even een vraag; op basis van deze foto lijkt het mij heel moeilijk op tot een juiste determinatie van de soort te komen omdat een aantal details niet op de foto te zien zijn.

Op basis waarvan denk je dat het een vrouwtje van Nephrotoma flavipalpis is en wanneer en waar is de foto genomen? Meer info daarover is wel belangrijk.

( En misschien ook goed om nog even de bron van je info er even bij te vermelden.)

Profielfoto van ansbissels
ansbissels
Wat staat die er prachtig op zo met die schaduw.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's