Landkaartje

Profielfoto van HarryH
HarryH

Landkaartje achterkant vleugels

LANDKAARTJE (Araschnia levana)

Het landkaartje was vroeger vrij zeldzaam, nu is het een algemene standvlinder in Vlaanderen en Nederland. De naam, landkaartje, verwijst naar het landkaartpatroon op de onderkant van de vleugels. Uniek is dat de voorjaarsgeneratie er helemaal anders uitziet dan de vlinders die in de zomer vliegen.
Hoe kan je het landkaartje herkennen?
• In het voorjaar hult het landkaartje zich in oranje kleuren, de bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte vlekken en fijne, witte lijntjes. Deze voorjaarsgeneratie heeft een voorvleugellengte van 16 tot 18 mm.
• De generatie landkaartjes die in de zomer uit hun pop sluipen, zien er heel anders uit, de bovenkant van de vleugels is zwart, met een witte band op de voor- en achtervleugels. Soms heeft de achterrand van de achtervleugels enkele oranje vlekjes. De zomergeneratie is iets groter dan de voorjaarsgeneratie en heeft een voorvleugellengte van 17 tot 21 mm.
• Beide generaties hebben een duidelijk landkaartpatroon op de onderkant van de vleugels, vandaar ook de naamgeving van deze vlinder.
• De rups van het landkaartje kan tot 22 mm worden en is grijs tot zwart, met zwarte doorns.
Het landkaartje verkiest de nectar van witte schermbloemigen, als akkerdistel, fluitenkruid en koninginnenkruid. Maar ook de nectar van andere kruiden voldoet.
Bron: Natuurpunt

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van jokefoto
jokefoto

prachtig!

gr Joke

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Heel mooi Harry1

gr. Hanneke

Profielfoto van Elzm_54
Elzm_54

Prachtig Harry! Dit wordt vast een Mooiste!

h,gr. Els

Profielfoto van LadyAnnOriginal
LadyAnnOriginal

Dank voor je leuke reactie op mijn foto's! Je hebt weer een prachtige serie gepost. Genieten!! Dit is mijn favo voor vandaag, samen met de foto van de 3 landkaartjes. Gr. Annemieke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's