Huiszebraspin

Profielfoto van daksaya
daksaya

De huiszebraspin (Salticus scenicus), ook wel zebraspringspin of harlekijntje genoemd, komt voor in het Holarctisch gebied, inclusief België en Nederland, en kan op zonnige dagen op vrijwel iedere buitenmuur worden aangetroffen, zelfs in de winter. Bij bedekt weer houden ze zich meer schuil in spleten. Het is een goede springer die van enige centimeters zijn prooi bespringt. Soms is zo'n sprong wel 50 maal de afstand van zijn eigen lichaamslengte.
Dit spinnetje van 5–7 mm groot jaagt op zicht. Hij heeft vier paar ogen. Vooral de voor-middenogen zijn sterk ontwikkeld. De spin kan binoculair zien en zo afstand schatten en vormen en kleuren waarnemen. Hij is in staat om in de volle zon te jagen. De middelste ogen zijn gebouwd als een telelens en hebben een beweeglijk netvlies waarmee de gezichtshoek kan veranderen zonder dat de ogen zelf bewegen. Er is geen andere spin die daartoe in staat is.
De mannetjes hebben sterk vergrote gifkaken die een rol spelen bij de balts.
Zebraspinnen maken, net als alle springspinnen, geen web maar zekeren zich tijdens de jacht met een gesponnen draad waar ze aan blijven hangen als ze vallen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Schitterend !!

Bijna aandoenlijk zoals hij kijkt !!

Profielfoto van Jopro
Jopro

Die staat er heel fraai op ! Mooie setting.

Gr.

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Dit kleintje staat er heel mooi scherp op!

gr. Hanneke

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's